Hlavní obsah

Česko může vstoupit do eurozóny, až se vyřeší účast Řecka,míní Zeman

Česká republika by měla přijmout euro ve chvíli, kdy se vyřeší účast Řecka v eurozóně, tlumočil názor prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Zeman je dlouhodobý zastáncem přijetí společné evropské měny a ostrým kritikem České národní banky, která podle jeho slov jen oddaluje okamžik přijetí eura v České republice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Pan prezident v tomto směru posunul trošku svůj názor v souvislosti s Řeckem," řekl Ovčáček k případnému bezodkladnému přijetí eura.

V červnu na návštěvě v Nové Vsi na Třebíčsku Zeman uvedl, že odchodem Řecka z eurozóny by ubyl argument domácím odpůrcům eura, kteří tvrdí, že by Česko po přijetí eura muselo poskytovat nenávratnou pomoc krachujícím ekonomikám v eurozóně.

"Považuji to za žádoucí i proto, že by to byl dobrý odstrašující příklad pro ostatní země eurozóny, aby nehospodařily nad poměry tak, jako hospodařilo Řecko," řekl k případnému odchodu Řecka z eurozóny v červnu Zeman.

Prezident ve snaze zahájit debatu o termínu přijetí eura pozval letos v červnu na zámek v Lánech premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), ministra financí Andreje Babiše (ANO) a guvernéra České národní banky Miroslava Singera. Po zhruba čtyřech hodinách se k žádnému závěru, tedy zda a kdy bude Česko platit společnou evropskou měnou, nedošlo.

Euro podle politiků není v Česku aktuálním tématem. Důvodem proč ho rychle nepřijímat,  jsou podle Babiše nejen miliardové odvody do záchranných fondů, které by muselo Česko po vstupu do eurozóny zaplatit, ale i neschopnost vyřešit situaci kolem Řecka.

„Po vstupu do eurozóny bychom museli během čtyř let zaplatit 51 miliard korun do fondů a garantovat až dalších 400 miliard korun. A v této fázi, kdy eurozóna není schopna vyřešit Řecko, tak to není v této situaci téma,“ uvedl k euru Babiš.

Současná vláda nemá zavedení společné evropské měny v programu. Pro rychlé přijetá eura není ani centrální banka.

Technicky je v současné době možné přijmout euro podle odborníků i politiků nejdříve v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám