Hlavní obsah

Česko hledá zkažené polské maso, na hranicích postaví kontroly

Novinky, zpe
Aktualizováno

Na hranicích s Polskem budou zavedeny kontroly kamionů kvůli aféře se závadným hovězím masem. V pondělí to při příchodu na jednání vlády řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Do ČR se dostalo asi 300 kilogramů závadného hovězího. Polské i české úřady přitom nejprve tvrdily, že se maso do Česka nevyváželo.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ráno jsme se dohodli s panem ministrem zemědělství, že ve spolupráci s policií připravíme zvýšené kontroly polských kamionů na hranicích tak, aby policie ve spolupráci s veterináři mohla provádět kontroly přímo na hraničních přechodech,“ uvedl Hamáček.

Kdy se přesně kontroly zpřísní, Hamáček neřekl. Podle něj by to ale mělo být co nejdříve. „V ideálním případě by k těm záchytům mělo docházet na hranicích. Pokud by se znovu stalo, že nám Poláci zase něco neřekli, tak se pokusíme to zachytit již na hranicích. Očekávám to co nejdříve,“ dodal.

Kontroly pro všechny kamiony s potravinami

„Sešli jsme se s ředitelem státní veterinární správy a s policejním prezidentem. Dohodli jsme se, že budou probíhat mimořádné kontroly na dovoz potravin z Polska i ostatních zemí. Nejedná se jen o polské kamiony, jedná se o všechny kamiony, které převážejí potraviny,“ upřesnil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Prvotní informace od polských a českých úřadů byla taková, že závadné hovězí se do Česka nevyváželo. Po třech dnech ale vyšlo najevo, že maso z problematických polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do České republiky. Podle ministra zemědělství šlo o zhruba 300 kilogramů hovězího v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem.

Do firmy ve Varnsdorfu bylo dodáno 20,44 kilogramu masa, které už prodala. Veterináři teď kontrolují, zda je v závodu vše v pořádku, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám