Hlavní obsah

Českem se prohnaly bouřky, na Plzeňsku odklízeli kroupy lopatami

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prudké krupobití zasáhlo v sobotu v podvečer několik obcí na jižním Plzeňsku. Například v Jarově vytvořily kroupy o velikosti hrachu závěje, pokryly zahrady a zkomplikovaly i provoz na zdejší silnici. Vážnější škody však naštěstí zřejmě nenapáchaly. Bouřky potrápily také obyvatele dalších míst, napáchaly ale jen omezené škody.

Na Plzeňsku odklízeli kroupy lopatouVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„To jsme tady ještě nezažili,“ řekl Právu Emil Kůs ze zmíněné vesničky, kterému ledové nadělení zasypalo zahradu. „Je to na lopatu, napadalo jich kolem patnácti, možná dvaceti čísel,“ podotkl.

„Trvalo to ani ne dvacet minut. Napřed bylo slyšet bouřku, ochladilo se, zvedl se vítr, trochu pršelo a pak to přišlo,“ konstatoval chalupník a dodal: „Kroupy naštěstí nebyly moc velké, ale stromy budou otlučené. Hrušky letos asi nebudou, jestli třešně, to nevím. Kdyby to ale přišlo za čtrnáct dní, bylo by ještě hůř.“

Foto: Ivan Blažek, Právo

Místní kroupy uklízeli lopatami.

Krupobití bylo místní, postihlo ještě třeba blízký Kokořov, kde hasiči vyjížděli k úklidu bahna a kamení ze silnice, ale už ne nedalekou Zhůř. „Žádné zatopené sklepy nemáme hlášené,“ sdělil operační důstojník hasičů Milan Klouda.

Studená vlna doprovázená bouřkami se v sobotu přesouvala ze západu na východ.

Přechod blesků nad ČRVideo: www.chmi.cz

Bouřky a průtrže mračen pokračovaly na některých místech i přes noc. Způsobily jen menší škody.

Hasiči z Plzeňského kraje v sobotu večer podle ČTK v Železné Rudě na Klatovsku odstraňovali dva vyvrácené stromy nad vozovkou, v Žinkovech na jižním Plzeňsku bylo na silnici naplavené bahno z polí a v nedalekém Čížkově kameny. Na pomezí okresů Plzeň jih a Klatovy napadaly na vozovku menší stromy a větve, které ale nikde nepřerušily dopravu. Na Sušicku hlásili zhruba patnáctiminutové kroupy.

Ve Voticích na Benešovsku museli hasiči čerpat vodu ze sklepa, na Kutnohorsku uvolňovat ucpanou kanalizaci, na Kladensku, Kolínsku či Příbramsku odstraňovat bahno a stromy ze silnic.

Přechod dešťových srážek nad ČRVideo: www.chmi.cz

Chladnější a deštivé počasí předpovídají meteorologové i pro další dny. [celá zpráva]

Foto: Petr Eret, ČTK

Bouře se přehnala také přes Příbramsko. Na snímku je záplava v obci Bohutín.

Reklama

Výběr článků

Načítám