Hlavní obsah

Česká firma poprvé v historii použije 3D tisk v boji. Pro ukrajinské vojáky tiskne betonové zátarasy

– Žďár nad Sázavou

Ukrajinským vojákům mohou v boji pomoct betonové zátarasy z Česka. Pomocí 3D tisku je pro ně vyrábí technologická firma ve Žďáru nad Sázavou. Odolné jsou proti ručním zbraním, granátům, ale i protitankovým střelám a palubnímu kulometu. Společnost plánuje na Ukrajinu poslat nejen betonové zátarasy, ale i samotné 3D tiskárny, díky kterým by mohli vojáci stavět bariéry blíže místům boje. Technologie této české firmy tak bude poprvé použita v boji.

Česká firma 3D tiskne betonové zátarasy pro UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

„Vytištění jedné zábrany, která má metr na výšku, trvá zhruba 20 minut,“ popisuje vedoucí projektu 3D tisku Dominik Stupka. Po vytištění musí beton ještě schnout, hotový k přepravě je do druhého dne. Zátarasy tiskne stroj do zaobleného tvaru, který při nárazu kulek lépe přenáší působící síly.

Zátarasy se tisknou duté, díky čemuž je možné ušetřit materiál a bariéra je také lehčí na převoz. Na místě se potom vysypou pískem, který účinně pohlcuje kinetickou energii střel. Zábrany podle testování ustojí střelbu z ručních a automatických zbraní, výbuch granátu i střelu ze samopalu a palubního kulometu tanku.

Testování zátaras v balistickém centru také splnilo řadu standardů NATO. „Když jsme ty zábrany testovali, střela nikdy neproletěla, čímž jsme splnili parametry vojenských norem,“ vysvětluje výkonný ředitel firmy ICE Industrial Services Tomáš Vránek.

Foto: Novinky

Vytisknout jeden metrový zátaras zabere stroji 20 minut.

Stroj je možné snadno naprogramovat na jakýkoliv jiný tvar nebo tloušťku. Firma vyrábí různé zátarasy z jedné i více vrstev podle toho, jaké střely má bariéra ustát. Složení zábran z několika vrstev přináší zajímavý vedlejší efekt. „Ten objekt nepraskne jako celek, ale odpaluje se po vrstvách. Díky tomu vydrží déle,“ říká výkonný ředitel.

Jednotlivé zábrany je možné skládat vedle sebe i na sebe jako kostky stavebnice, ze kterých mohou na místě postavit různé objekty. „Od nejjednodušších prvků, jako jsou ty zátarasy, můžeme poskládat složitější, například checkpointy (válečná stanoviště, pozn. red.) či strážní budky chránící obsluhu,“ popisuje Vránek.

Foto: Novinky

Betonové zábrany jsou duté, střely pak zastavuje především písek, který se do nich nasype.

Prototypů betonových zábran má firma hotových už desítky, na Ukrajinu by měly odjet v kamionech v následujících týdnech. Kromě těchto zábran by ale společnost ráda poslala do válečné země také samotné tiskárny, které by mohly tisknout obranné systémy přímo na místě.

Tisknout zábrany přímo na bojišti 

„S představiteli vlády na Ukrajině jednáme o tom, že bychom dovezli první tiskárnu, kterou bychom tam s nimi provozovali, naučili je s tím zacházet. Pak by se jednotlivé díly tiskly tam, protože převážet hotový beton přes půlku Evropy nedává smysl,“ vysvětluje Vránek.

Firma už má vytipovaná konkrétní místa, kam tiskárny pošle. „U několika vybraných betonárek by mělo být několik těchto tiskáren, které by se už teď měly zapojit do obranných akcí. Budou tedy muset být co nejblíž bojišti, samozřejmě v nějakém relativně bezpečném prostoru,“ vysvětluje ředitel s tím, že by mělo jít o 20 až 30 tiskáren.

Foto: Novinky

Firma chce na Ukrajinu poslat také samotné tiskárny, aby se mohly zábrany vyrábět přímo v místech bojů.

„Jednalo by se zřejmě o první použití této technologie 3D tisku konstrukcí v boji. Nevíme o tom, že by se podobná technologie někdy použila,“ popisuje Tomáš Vránek.

V příštích týdnech chce firma vypravit na Ukrajinu techniky, kteří se vrátí zpět se vzorky lokálních materiálů. Beton z nich připravený se následně otestuje, aby se zajistil hladký chod tiskáren zaslaných na Ukrajinu.

Bariéry jsou jen mezikrok, na řadě je obnova zničených domů

Firma se nyní zaměřuje na tisk obranných prvků, jako jsou právě zátarasy nebo strážní budky. Původním cílem firmy bylo ale tisknout na 3D tiskárnách celé domy. Firma věří, že i tím by mohla na válkou zničené Ukrajině pomoct.

„Těch zničených objektů je tam nespočet a určitě nebude dostatek kapacit na to je stavět,“ předpokládá Vránek. Podle něj by s výstavbou nových domů mohly pomoct právě jejich automatizované stroje. 3D tiskárny totiž umí za krátký čas vytisknout i vícepatrové budovy.

Foto: Novinky

3D tiskárnu lze naprogramovat na tisknutí různých tvarů a velikostí. Vytisknout umí i domy.

Po splnění své obranné funkce by se mohly využít i betonové barikády, které již na místě budou. „Protože jsou ty zátarasy modulární, tak se pak dál budou moct rozebrat a budou se z nich dát postavit nějaké užitkové budovy,“ myslí si výkonný ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám