Hlavní obsah

Červnové tornádo v Lanžhotě mělo přes kilometr a rychlost až 170 km/h 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Červnové tornádo v Lanžhotě na Břeclavsku mělo délku asi 1,1 kilometru a v některých okamžicích rychlost až 170 kilometrů za hodinu. Ve středu to řekla Aneta Beránková z tiskového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu. Podle ní šlo o slabé tornádo označené stupněm jedna plus.

Foto: Jakub Zajíček

Následky silné bouře v Lanžhotě

Článek

Tornádo v Lanžhotě zasáhlo asi 30 domů. Podle odhadů starosty Ladislava Straky budou škody v milionech korun, přesná částka bude ale až po opravách.

Následky silné bouře v Lanžhotě na BřeclavskuVideo: Novinky

Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. „Z definitivního závěru šetření bylo na základě škod tornádo ohodnoceno stupněm IF1+, tedy na samé horní hranici pro označení jako slabé tornádo,” uvedli meteorologové.

Podle nich tornádo v Lanžhotě nejvíce zasáhlo okolí zámečku a přilehlé Zámecké ulice a dále fotbalové hřiště. Škody byly i v ulici Vinohrady. „Bylo poškozeno 30 domů, velké množství stromů, automobily, elektrické vedení a podobně," uvedla Beránková.

Přišlo znenadání, během sekund brutální vítr, popsali očití svědci tornádo v Lanžhotě

Domácí

Šířka tornáda byla místy až 100 metrů a jeho rychlost podle stanovené intenzity IF1+ až 170 kilometrů za hodinu.

Letos už tři tornáda

Meteorologové letos v ČR zaznamenali tři tornáda, všechna ale byla slabšího rázu. To v Lanžhotě v půli června bylo nejsilnější. Už v květnu se tornádo objevilo severovýchodně od Pardubic a na konci června na jihu Čech v okolí obce Sviny na Táborsku.

V červnu uplynul rok od tornáda, které si loni na Břeclavsku a Hodonínsku vyžádalo šest životů a poničilo přes 1200 domů, z toho asi 200 muselo jít k zemi. Tehdejší tornádo mělo rychlost přes 300 kilometrů za hodinu, v některých obcích dosáhlo až čtvrtého stupně, silnější předtím v Česku nikdy nebylo.

Po tornádu si musí v Lanžhotě pomoci sami

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám