Hlavní obsah

Část vesničky Jedousov prožila vánoční svátky bez vody

Právo, Zdeněk Seiner

Vrt hluboký 57 metrů odčerpal před Vánocemi během několika hodin vodu ze studní třetině lidí v Jedousově na Přeloučsku, vesnici se 180 obyvateli. Místní teď stále ještě chodí pro vodu do cisterny, perou a koupají se u známých nebo příbuzných.

Článek

„Něco tak šíleného jako svátky bez vody si nedokáže nikdo představit. Lidi si tu pomáhají, jak můžou, ale stejně je to děs. A pořád to nekončí,“ postěžovala si asi čtyřicetiletá místní hospodyně. „Vrt firma, která jej vyvrtala, na své náklady sama utěsňuje, ale zatím se to moc nelepší. Vody mám ve studni tak do umyvadla,“ přiznal Právu starosta Jedousova Jiří Kožený (nez.). V pátek ještě dojednával v Přelouči, aby obci Vodovody a kanalizace dál, nejméně do konce roku, doplňovaly vodu v cisternách. Náklady na dovoz pitné vody zatím platí obec jako objednavatel. Jestli je bude požadovat po majiteli vrtu, rozhodne zastupitelstvo.

Nepopulární je teď v obci Ladislav Zelený, vlastník domku, u kterého byl proveden nešťastný vrt. „Tady byla devítimetrová studna, která byla suchá, tak jsem si objednal firmu, aby mi vodu našla,“ krčí rameny Zelený.

Vodu někde nižší daň nezlevní

Ekonomika

„Majitel té firmy je údajně někde pryč, nikdo ho nezastupuje, se mnou se zatím nikdo nespojil. Jako starosta obce žádnou oficiální informaci nemám, obecní úřad taky nebyl informován,“ svěřil se Právu starosta.

Firma, která sebrala vodu desítkám rodin, se údajně brání tím, že v místě byl už v minulosti vrt hluboký 60 metrů, nešlo tak o novou stavbu, ale jen o údržbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám