Hlavní obsah

Bývalý ministr Pecina odchází z ČSSD, podporuje Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina v úterý informoval, že opustí ČSSD a vstoupí do Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ). Důvodem má být jeho podpora prezidentské kandidatury expremiéra a čestného předsedy SPOZ Miloše Zemana. Žádost o vystoupení ze své stávající strany zatím nepodal. Možná to stihne do konce týdne, uvedl. Do SPOZ podle svých slov vstoupí "někdy v lednu".

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Článek

Zemana podpořili také bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Palas stejně jako Pecina v úterý oznámil, že sociální demokracii opouští. [celá zpráva]

K podpoře Zemanovy kandidatury nedávno členy sociální demokracie vyzval její čestný předseda Valtr Komárek. Bývalého premiéra a předsedu ČSSD podpořil již dříve, a to navzdory tomu, že oficiálním prezidentským kandidátem ČSSD je její místopředseda a senátor Jiří Dienstbier.

Vedení ČSSD podle Peciny dalo najevo, že kdo chce podporovat Zemanovu kandidaturu na Hrad, měl by odejít z ČSSD. "Já pana Zemana podporuji," řekl někdejší ministr úřednické vlády premiéra Jana Fischera. K přestupu do jiné strany ho prý vedou i další důvody. Se sociální demokracií ale nemá spory, účastní se pouze jednání na regionální úrovni, řekl.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka začátkem prosince řekl, že si Benešová bude muset vybrat, zda bude dál podporovat jako prezidentského kandidáta Zemana, nebo bude dál zastávat svou stranickou funkci. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek zašel ještě dál, když Zemanovy příznivce vyzval, aby z ČSSD odešli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám