Hlavní obsah

Brno je plné prezidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ve čtvrtek dorazilo do Brna několik prezidentů evropských států. Na summit věnovaný středoevropskému regionu je pozval český prezident Václav Klaus, který s nimi ve čtvrtek povečeřel. V pátek setkání oficiálně začalo, potrvá do soboty.

Článek

Do Brna dorazili prezidenti Albánie, Itálie, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Makedonie, Moldávie, Srbska, Slovenska, Chorvatska či Polska. V pátek je doplní představitelé Bulharska, Černé Hory, Rakouska a Rumunska. Ze setkání se omluvili prezidenti Německa, Ukrajiny a Slovinska.

Vrcholní politici by měli jednat např. o záměru USA vybudovat v Česku a Polsku protiraketovou základnu. Klaus mimo jiné očekává, že se bude mluvit o budoucnosti jihosrbské provincie Kosovo.

Ve čtvrtek večer večeřeli ve středověkém sklepení areálu kláštera augustiniánů v centru Brna. Pochutnali si na sýrovém dortu s citronovou náplní a tvarohové roládě s pistáciovými oříšky. Jako hlavní chod připravili šéfkuchaři restaurace U královny Elišky svíčkové řezy se švestkovou omáčkou a gratinovanými bramborami. Na závěr podávali typicky středoevropské tvarohové knedlíky plněné meruňkami. Vše se zapíjelo moravskými víny.

Na náměstí je přivítaly tisíce lidí

V pátek začal na centrálním náměstí Svobody program pro veřejnost. V deset přišli státníci spolu s manželkami od kostela svatého Jakuba, na náměstí Svobody je uvítal český prezidentský pár. Čestnou stráž drželi vojáci a příslušníci hradní stáže.

Ve čtvrtek odpoledne mohli lidé potkat v Brně českého prezidenta Václava Klause. V knihkupectví Šedivý na Masarykově ulici v centru podepisoval svoji knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Když ji křtil v Praze, nevyhnul se protiakci aktivistů z ekologické organizace Greenpeace. [celá zpráva

Pátečnímu přijetí prezidentů na náměstí Svobody přihlíželo tisíce lidí. V přilehlých ulicích byly proto instalovány dvě velkoplošné obrazovky, které dění z podia přenášely.

Summit prezidentů brněnští pořadatelé srovnávají s návštěvou anglické královny Alžběty II., která město navštívila v roce 1996. Dominikánské náměstí, odkud tehdy lidem mávala z balkonu radnice, bylo plné lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám