Hlavní obsah

Britové se musí sami rozhodnout, není důvod na ně naléhat, tvrdí Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britové by měli mít co nejdříve novou vládu. Následně se země musí rozhodnout, zda požádá o vystoupení z Evropské unie, na němž se občané usnesli minulý týden v referendu. V úterý to v Bruselu prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka před summitem EU

Článek

„Británie se sama musí suverénně rozhodnout, jestli požádá o vystoupení z Evropské unie, nebo ne. Zatím s tím váhá. Pokud o to požádá, tak je o čem jednat. Pokud o vystoupení nepožádá, tak nemohou začít jednání o podmínkách, za kterých by z EU vystoupila," uvedl k tomu Sobotka. Británie teď podle něj hlavně potřebuje, aby měla co nejdříve novou vládu.

„Konzervativci řekli, že budou nyní dva měsíce vybírat nového předsedu strany, což bude potenciálně nový předseda vlády. Nevím, jestli to není příliš velký luxus pro Británii, teď se dva měsíce zmítat v politické nejistotě," připomněl Sobotka. Nevidí však důvod, proč by Unie měla na Londýn naléhat.

Odchod Junckera problémy nevyřeší

Sobotka nepřímo odmítl i slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v neděli uvedl, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker není mužem na svém místě. [celá zpráva]

Podle premiéra situaci nevyřeší výměna jednoho člověka. Evropská komise by podle něj nicméně měla více respektovat rozhodnutí Evropské rady.

K Zaorálkovým slovům se však přidala opoziční ODS. „Jean-Claude Juncker, jako předseda Evropské komise, nepochopil zprávu, kterou Velká Británie poslala. Evropská unie se musí změnit, což s představiteli, kteří dovedli Unii k brexitu, nebude možné,“ uvedl předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Stropnický: Reflexi od Evropské komise nečekám

Podle ministra obrany a místopředsedy ANO Martina Stropnického nelze od předsedy komise Jeana-Clauda Junckera očekávat ani politickou odvahu, natož vůli k posunům, které by EU učinily pro lidi přijatelnější.

"Evropská komise, včetně jejího vedení, mě nepřesvědčila o tom, že by měla nějakou sebereflexi. Naopak některá vyjádření pana Junckera byla dost nešťastná, 'Ať si jdou' a podobně. To si nemyslím, že je ten nejlepší způsob, jak dohodnout nějaký vyvážený intenzivní vztah, protože ta potřeba je nadále vzájemná jak Evropy, tak Británie," řekl Stropnický.

Sobotka zmínil také otázku řešení migrační krize, kdy se jednotlivé členské země EU na něčem shodly, nicméně Evropská komise stále propaguje takzvaný povinný přerozdělovací mechanismus při umisťování uprchlíků, který by jednotlivým zemím stanovil počty migrantů, které musejí přijmout.

Evropská rada se březnu dohodla, že se krizi pokusí řešit hlavně dohodou s Tureckem na podmínkách vracení běženců.

Poslanci dostanou informace ve čtvrtek

Sobotka bude ve čtvrtek o pozici české vlády k brexitu informovat poslance. Usneslo se na tom vedení Sněmovny.

„Pokud si Británie bude chtít udržet přístup na společný evropský trh, bude ČR požadovat zachování volného vstupu občanů EU na britský trh práce,” uvedl na Twitteru jeden z požadavků.

Sobotka chce jednat i o zemědělství

Na jednání summitu hodlá český premiér vedle otázek, které momentálně hýbou Evropou, tedy brexitu a migrační krize, řešit i propad cen mléka a vepřového masa, který dopadá na zemědělce a ohrožuje potravinovou soběstačnost.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám