Hlavní obsah

Ukrajinci jsou v Česku obětmi trestných činů

– Praha • Aktualizováno

Obětí trestných činů se po ruské invazi a následné uprchlické vlně stalo v Česku už 35 Ukrajinců. U čtyř případů byl podle policie ideový motiv, v jednom případě šlo o fyzické napadení. Policisté vyšetřují také sedm případů v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Brífink ministra vnitra Víta Rakušana po jednání ÚKŠVideo: ČTK

 
Článek

„Od 24. února se stalo 35 občanů Ukrajiny obětmi trestních činů. Téměř ve všech případech se jednalo o krádeže a podobně,“ oznámil Vondrášek.

Ve čtyřech případech policie spatřuje ideovou pohnutku. „Třikrát se jednalo o slovní napadení, v jednom případě o fyzické,“ doplnil. „Nevyplývá z toho nic alarmujícího,“ dodal.

Školy hledají místa pro desítky tisíc dětí

Domácí

Náměstek policejního prezidenta na středeční tiskové konferenci také uvedl, že policie zahájila v souvislosti s válkou na Ukrajině úkony trestního řízení ve 112 případech.

Většina z nich je spojená podle něj s poškozováním proruských symbolů. „Dvacet devět trestných činů se týká projevů, které schvalují ruskou invazi na Ukrajině. V sedmi případech jsme přešli k vyšetřování a sdělili jsme obvinění konkrétním fyzickým osobám,“ doplnil.

Nouzový stav 

Šéf vnitra Vít Rakušan (STAN) také po jednání krizového štábu potvrdil, že na schůzi vlády ve středu přinese návrh na prodloužení nouzového stavu. Návrh následně posoudí Sněmovna.

„Na jak dlouho budeme žádat, budu informovat po zasedání vlády ve středu,“ nastínil.

K uprchlické krizi Rakušan dříve uvedl, že pokud by ze země uprchlo deset milionů lidí, tak se může stát, že v Česku vzniknou větší stanové tábory pro uprchlíky, jak je známe například z Francie.

Pokud z Ukrajiny uteče deset milionů lidí, připravme se na uprchlické tábory, řekl Rakušan

Domácí

Vláda se podle něj nicméně snaží takovému řešení zabránit, protože by se z těchto táborů fakticky stala ghetta. „Vysíláme signál, že Česká republika už na to téměř nestačí. Jakmile tu vznikne nějaký tábor, tak to bude ghetto,“ řekl.

Zemi zatím podle posledních dat opustilo téměř 3,5 milionu lidí. Nejvíce z nich zamířilo do Polska. Do Česka jich uprchlo kolem 270 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám