Hlavní obsah

Gazdík: Systém vzdělávání připravuje na minulost, ne na budoucnost

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v 11 hodin na zámku v Lánech setkal s kandidátem na ministra školství Petrem Gazdíkem (STAN). Po setkání mimo jiné řekl, že by rád upravil systém maturit tak, aby vyhovoval následujících 10 let. Názorově se prý s prezidentem shodují.

Briefing Petra Gazdíka po jednání s prezidentem Zemanem Video: ČTK

 
Článek

„Diskutovali jsme o tom, jak vidím aktuální problémy ve školství, jak s koronavirem, tak vize školství na čtyři roky. O tom, kam jej chci směřovat. Pan prezident vyjádřil své názory na směřování školství a musím říct, že je velmi hluboce orientován v otázkách školství, což mě potěšilo. Na většině věcí jsme se shodli,“ řekl po setkání Gazdík s tím, že Zeman měl detailně nastudovaný také jeho životopis a profesní zkušenosti.

Gazdík kromě působení v politice také učí na vysoké škole a v minulosti zastával post radního pro oblast školství ve Zlínském kraji.

Zemanovy výhrady k jednomu kandidátovi trvají. Fiala věří ve vládu v polovině prosince

Domácí

Diskutovali jsme o budoucí podobě maturitní zkoušky i o tom, jaké obory by mělo do budoucna preferovat české školství. Jsem připraven hledat politickou a společenskou shodu na budoucí podobě maturit a přál bych si, aby jejich podoba nebyla minimálně deset let měněna,“ přiblížil kandidát na ministra školství.

Podle něj současný vzdělávací systém musí dnes šestileté děti připravit na život například v roce 2050, kdy jim bude přes třicet let, přestože není jasné, jak v takové době bude život vypadat.

„Úkolem vzdělávání je připravit děti na to, aby obstály v roce 2050. Dnes je připravuje na minulost, ne na budoucnost,“ míní Gazdík.

Bek: Se Zemanem jsme řešili české předsednictví v EU

Domácí

Podle Gazdíka s jeho nominací na ministerský post nemá Zeman problém. „Neměl jsem ten dojem, že bych byl problematický. Pan prezident mi popřál hodně štěstí pro následující čtyři roky,“ řekl Gazdík s tím, že podle prezidenta jeho působení v pozici ministra školství ukáže, zda dokáže správně zúročit své zkušenosti z praxe.

Ve čtvrtek se prezident Zeman setká kromě Gazdíka také s kandidátkou na ministryni životního prostředí Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL). Schůzku mají naplánovanou na 15. hodinu.

Blažkova firma nezveřejňuje účetnictví

Domácí

Prezident se začal scházet s kandidáty na ministry v pondělí. Dosud u něj byli kandidáti na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kultury Martin Baxa (ODS), uchazeč o funkci ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), adept na resort spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a kandidátka na ministryni obrany Jana Černochová (ODS).

Nominanti přijíždějí do Lán v abecedním pořadí, aby podle Zemana nebyl nikdo diskriminován, nebo naopak protežován.

Foto: ČTK

Brífink Petra Gazdíka po jednání s prezidentem Zemanem

Schůzky s jednotlivými kandidáty má hlava státu naplánované až do 10. prosince. Poté se chce prezident ještě jednou setkat s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten předpokládá, že by nová vláda mohla být jmenována v polovině prosince.

Protože je Zeman kvůli onemocnění covid-19 v izolaci, jedná s kandidáty na ministry přes mikrofony. Při schůzce je odděluje zábrana z plexiskla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám