Hlavní obsah

Bek: Se Zemanem jsme řešili české předsednictví v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman přijal v úterý na zámku v Lánech kandidáta na ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN). Řešili spolu hlavně předsednictví České republiky v Evropské unii. Personálie ani osobní vztahy tématem jednání nebyly.

Komentář kandidáta na ministra pro evropské záležitosti Mikuláše BekaVideo: ČTK

 
Článek

„Prezident se mě zeptal na mé priority v případné nové roli. Měli jsme nekonfliktní diskusi o problémech, které čekají české předsednictví v Evropské unii,“ okomentoval stručně jednání Bek.

Současně uvedl, že s prezidentem neřešil personální situaci ani osobní vztahy. „Nevraceli jsme se k minulosti,“ doplnil.

Komfortní, živý dialog. Zeman s Baxou řešili priority a památkovou péči

Domácí

Tím narážel na skutečnost, že ho prezident Zeman přestal zvát na oslavy státního svátku 28. října na Pražský hrad. Důvodem bylo nejspíš to, že Bek před sněmovními volbami v roce 2013 odmítl vystoupení hlavy státu v prostorách Masarykovy univerzity. Odůvodnil to tím, že se blíží volby.

S jedním jménem Zeman nesouhlasí

Prezident již také k seznamu kandidátů na ministry dříve uvedl, že se chystá proti jednomu jménu vymezit. Zatím není jisté proti komu, spekuluje se ale právě o Bekovi či o Pirátském kandidátovi na resort zahraničí Janu Lipavském.

Jednání s kandidáty na ministry pak začala již v pondělí, prezident se od té doby setkal již s adeptem na ministra pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) a s nominantem na resort kultury Martinem Baxou (ODS).

Fiala: Chci říkat pravdu, příští rok bude těžký

Domácí

Schůzky má naplánované až do 10. prosince. Poté se chce prezident ještě jednou setkat s jmenovaným premiérem Petrem Fialou (ODS).

Protože je prezident kvůli onemocnění covidem současně v nařízené izolaci, mluví prezident s kandidáty zpoza plexisklové kukaně. Má to zabránit přenosu nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám