Hlavní obsah

Bradáčová sněmovní komisi vysvětlovala vyšachování GIBS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v úterý poslancům sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vysvětlovala, proč kriminalitu v policejních řadách už podruhé řešil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) místo inspekce. Šéf komise Václav Klučka (ČSSD) po jednání novinářům řekl, že komise její vysvětlení pochopila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

„Informace, které byly dávány u její pozice, jsou ve vyhrazeném režimu. Ale podařilo se jí dopodrobna rozvést tu věc a důvody, proč k tomu delegování došlo. Předpokládám, že členové komise tuto otázku pochopili,“ uvedl Klučka.

Rozkrývání trestné činnosti policistů má totiž ze zákona jako jediná v popisu práce právě GIBS, nicméně pražské vrchní státní zastupitelství pod vedením Bradáčové případ svěřilo detektivům z protimafiánské jednotky (ÚOOZ) vedené Robertem Šlachtou.

GIBS by se rušit neměla, míní Klučka

Obcházení GIBS vadí některým poslancům i ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). „Pokud by takováto praxe měla pokračovat, tak se nabízí otázka, zdá má GIBS v současné podobě vůbec smysl,“ prohlásil už před měsícem Chovanec. [celá zpráva]

Klučka v úterý řekl, že GIBS by se rušit neměla. Podotkl, že inspekci chybí finanční prostředky na inovaci. Bude kvůli tomu iniciovat schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), Chovancem, zástupci GIBS i policejního prezidia.

Reklama

Související články

Štěnice na kriminálce řeší GIBS

O okolnosti, za jakých byly do prostor pražské hospodářské kriminálky namontovány odposlechy, se zajímá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Bez...

Výběr článků

Načítám