Hlavní obsah

Obcházení Generální inspekce bezpečnostních sborů Šlachtovými lidmi rozzuřilo poslance

Právo, Jakub Troníček

Poslanci zabývající se bezpečnostní problematikou jsou rozladěni z faktu, že z šetření kauzy spojené s obchodováním s citlivými policejními informacemi byla opět vyšachována Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Mapy.cz

Pražská centrála GIBS

Článek

Ta má rozkrývání trestné činnosti policistů ze zákona jako jediná v popisu práce, nicméně pražské vrchní státní zastupitelství pod vedením Lenky Bradáčové aktuální případ mířící mimo jiné na vysokého důstojníka protikorupčního útvaru svěřilo detektivům z protimafiánské jednotky (ÚOOZ).

„Je to velmi nestandardní jednání, které ignoruje zákon o generální inspekci,“ řekl Právu šéf sněmovní komise pro kontrolu GIBS Václav Klučka. Upozornil, že se tak opakuje situace z nedávné akce stejného útvaru s krycím názvem Vidkun, která byla zaměřena na některé špičky olomoucké policie.

V tomto případě vrchní žalobci právě z Olomouce vysvětlili vynechání inspekce tím, že do kauzy byli zapleteni někteří její důstojníci z regionu. Dodnes nicméně žádný příslušník inspekce nebyl z ničeho obviněn.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Černochová (ODS)

Černochová: ÚOOZ je mocenské centrum

„Teď tu máme druhý případ a nevím o ničem, co by bránilo inspekci vyšetřovat údajnou ­trest­nou činnost příslušníků, kterých se tato kauza týká,“ poznamenal Klučka.

V momentě, kdy kdokoli odhalí možnou kriminalitu policistů, měl by podle něj bezprostředně kontaktovat inspekci. Ostatně na takovém postupu se prý se špičkami policie a státního zastupitelství poslanci shodli právě po kauze Vidkun.

Ještě ostřeji se do protimafiánské jednotky v pátek opřela bezpečnostní expertka opoziční ODS Jana Černochová.

„Útvar pro odhalování organizovaného zločinu překračuje dlouhodobě své kompetence a stává se spíše mocenským centrem než vyšetřovacím orgánem,“ uvedla pro ČTK. [celá zpráva]

Podle Klučky bude o věci v nejbližší době jednat bezpečnostní výbor Sněmovny i komise pro kontrolu inspekce. To požaduje i její členka a poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová.

Státní zastupitelství podle ní muselo mít k ignorování inspekce závažný důvod. „Pokud by šlo o svévoli, mělo by co vysvětlovat,“ doplnila.

Bradáčová v tomto týdnu bez dalšího vysvětlení uvedla, že za tímto rozhodnutím byla „ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení“.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už ve čtvrtek prohlásil, že bude požadovat vysvětlení, proč byla inspekce opět ponechána stranou. „Pokud by takováto praxe měla pokračovat, tak se nabízí otázka, zdá má GIBS v současné podobě vůbec smysl,“ konstatoval. [celá zpráva]

O vazbách se rozhodne v sobotu

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vedený Robertem Šlachtou v aktuální kauze obvinil tři lidi. Kromě šéfa jednoho z oddělení protikorupčního útvaru Radka Holuba jde podle dostupných informací také o bývalého policistu Igora Gáboríka a jednoho celníka.

Bradáčová v pátek informovala, že u dvou obviněných požaduje státní zastupitelství kvůli obavám z ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti vazbu, třetí stíhaný byl v pátek propuštěn. O koho jde, nebylo jasné.

O tom, zda bude Holub zproštěn výkonu služby, bude podle mluvčího jeho domovského protikorupčního útvaru Jaroslava Ibeheje rozhodnuto během soboty, tedy až poté, co soud rozhodne o jeho případné vazbě.

Odkázal přitom na dřívější stanovisko náměstka policejního prezidenta pro kriminálku Zdeňka Laubeho, který po zatčení vysokého policejního důstojníka v kauze Vidkun loni v říjnu konstatoval, že vazba je pro daného příslušníka daleko přísnější než možné zproštění výkonu služby.

V době vazby je každému policistovi pozastavena výplata a o případném propuštění se podle Laubeho začne rozhodovat vždy bezprostředně po jejím skončení.

Reklama

Výběr článků

Načítám