Hlavní obsah

Bojkot, pokrytectví, zrada a obstrukce. Vláda a opozice se hádaly o tom, kdo víc blokuje Sněmovnu

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Daňový balíček a rodičovský příspěvek zcela zablokovaly jednání Sněmovny. Opoziční i koaliční poslanci se již dva týdny scházejí na plénu jen kvůli tomu, aby řečnili a zdržovali jejich schválení, a zároveň se dohadují o tom, čí je to vina. Nic se nepohnulo ani v pátek, kdy se při jednání o daňovém balíčku ujal slova šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a řečnil tři a půl hodiny.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/ psp.cz

 
Článek

Vláda původně navrhla projednávání daňového balíčku a až poté projednání zvýšení rodičovského příspěvku. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) argumentuje, že potřebuje vědět, zda téměř s devíti miliardami, které podle ní zvýšení daní od roku 2020 přinese, může počítat.

Opoziční poslanci to ale označují za vydírání rodin s dětmi. Zvýšení některých daní, které schválení daňového balíčku znamenalo, chtějí zabránit tak, že se už po více než 22 hodin střídají u pultíku s dlouhými projevy a jednání blokují.

Vládě podle nich jde jen o to, aby vytáhla lidem peníze z kapes. V pátek dopoledne se slova ujal Kalousek, jeho projev trval tři a půl hodiny až do 14:00, kdy jednání skončilo a ke schválení tak opět nedošlo. Měl připravených 150 bodů, v poledne byl u bodu 25.

Středa ráno

Právě kvůli obstrukcím ze strany opozice přistoupila vládní většina k nestandardnímu kroku. Na příští středu ráno si naplánovala už finální hlasování o daňovém balíčku. To by znamenalo, že dvacítka poslanců, kteří jsou ještě přihlášeni do rozpravy, by se ke slovu nedostala. Po schválení by se debata vrátila zpět k rodičovskému příspěvku.

Hlasování bez ohledu na to, kolik lidí bude do debaty ještě přihlášeno, je ale podle opozice protiústavní. V případě, že takový postup projde, se poslanci opozičních stran plánují obrátit na Ústavní soud. Ten už přitom jednou v totožném případě, kdy se hlasovalo o EET, rozhodl, že se o protiústavní postup nejednalo.

Bartošek: Pácháte zradu na rodinách

Nařčení z obstrukcí ale zaznělo i opačným směrem od opozice k vládě. A to poté co si vládní poslanci na páteční jednání o rodičovském příspěvku, který byl ještě před daňovým balíčkem, nechali pouze hodinu a půl a ministryně Maláčová řečnila hodinu a na schválení se nedostalo.

Foto: psp.cz

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mluví s šéfem poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou.

„Skandálním hodinovým projevem jste zabránila zvýšení rodičovské a kvůli obstrukcím se dnes nebude hlasovat o rodičovské,” uvedl poslanec ODS Jan Bauer. V tom ho podpořili i poslanci SPD, TOP 09, STAN, Pirátů i lidovců.

„Jsem přesvědčen, že dokud nebude schválen rodičovský balíček, vy tu rodičovskou prostě nepustíte. Jde vám jen o to, ty lidi zdanit. Pácháte zradu na mladách rodinách,” pustil se do ČSSD místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Vyšší rodičovskou Sněmovna schválit nestihla. Maláčová hlasování schválně blokuje, tvrdí opozice

Domácí

Maláčová slova o obstrukci odmítá. „Jak dlouho tu řečníte o daňovém balíčku. Pět schůzí? A když já chci velmi poctivě vysvětlit rodičovskou, tak mi říkáte, že blokuji schůzi,” osopila se na opozici Maláčová.

Zastala se jí i Schillerová. „O jakém blokování mluvíte? My jsme prosadili mimořádnou schůzi se dvěma body a vy balíček blokujete už 22 hodin a 25 minut. Zpochybňujete právo ministryně, aby svůj bod uvedla,” nešetřila slovy Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám