Hlavní obsah

Vyšší rodičovskou Sněmovna schválit nestihla. Maláčová hlasování schválně blokuje, tvrdí opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se na hodinu a půl dlouhé schůzi zabývali zvýšením rodičovského příspěvku. Ačkoliv se na jeho zvýšení z 220 na 300 tisíc korun od roku 2020 všichni shodnou, k hlasování se nedostali. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vystoupila s hodinovým projevem a opozice ji osočila z toho, že hlasování záměrně blokuje. Poslanci pokračují debatou o daňovém balíčku.

Živě: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/ psp.cz

 
Článek

„Tímto zákonem chceme, aby se rodilo více dětí. Navýšením rodičovské podpora rodin v této republice nekončí. Chci, aby založení rodiny nebylo vnímáno jako úpadek životní úrovně,” řekla ve svém hodinovém vystoupení ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), kde se postupně vyjadřovala ke všem navrhovaným změnám.

Opozice ji následně po ukončení jejího projevu nařkla z toho, že svým projevem zablokovala možnost hlasování. Poslanci totiž měli na hlasování jen hodinu a půl. Většinu tohoto času zabrala Maláčová svým projevem.

„Skandálním hodinovým projevem jste zabránila zvýšení rodičovské a kvůli obstrukcím se dnes nebude hlasovat o rodičovské,” uvedl poslanec ODS Jan Bauer. V tom ho podpořili i poslanci KDU-ČSL, SPD a TOP 09.

V jedenáct hodin se poslanci vrátili k projednávání daňového balíčku.

Poslanci v prvním čtení podpořili zvýšení rodičovské na 300 000 korun

Domácí

Vláda počítá s návrhem zákona, kde by vyšší peníze, tedy o 80 tisíc korun více, na rodičovskou měly čerpat jen ty rodiny, které příspěvek ještě nevyčerpaly.

Opozice ale oprášila původní návrh ministryně Jany Maláčové, na který podle vlády ale není dostatek peněz, a připravila variantu, kdy by vyšší rodičovskou měli čerpat všichni, kteří mají děti do čtyř let věku a už se třeba i vrátili do práce.

Maláčová: ODS zoranžověla a oprášila můj návrh

„Náš návrh je férovější. Cca 70 tisíc maminek by bylo znevýhodněno,” uvedl poslanec Jan Bauer, podle kterého by se tyto maminky mohly obrátit na ústavní soud.

„Modrá zoranžověla a v pravicových stranách se po dvanácti letech probudilo sociální cítění,” reagovala na návrh Maláčová a dodala, že návrh nepodpoří, ačkoliv je podle ní věcně spravedlivý. Má legislativní chyby.

Pravice kritizuje vládu především za to, že chce v rámci daňového balíčku zdanit technické rezervy pojišťovnám nebo navýšit o tisíc korun poplatek za vklad do katastru nemovitostí.

Vyšší rodičovská nejistá. Poslanci se k ní kvůli hádkám o daně zase nedostali

Domácí

Schillerová: Vyšší rodičovská bude, opozice šíří katastrofické scénáře

Domácí

Jiná situace je u rodičovského příspěvku, kde se na zvýšení všechny strany ve Sněmovně shodnou. Zvýšení příspěvku napjatě očekává řada rodičů. Vláda slibuje, že k jeho zvýšení s jistotou od ledna 2020 dojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám