Hlavní obsah

Boj o zvířecí krematorium v Moravskoslezském kraji pokračuje

Právo, Denisa Doležalová

Už přes pět let se v Moravskoslezském kraji řeší vznik zvířecího krematoria. Tato služba totiž v tomto regionu chybí, lidé, kteří chtějí svého domácího mazlíčka zpopelnit, tak musejí až do Olomouce nebo Brna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma, která chce v regionu novou službu zavést, se opakovaně potýká s tím, že obce na svém pozemku zařízení nechtějí. Snažila se o to v Bílovci či v Opavě.

Další záporné stanovisko vydala ve středu radnice Slezské Ostravy. Reagovala tak na informaci společnosti Krematorium zvířat Ostrava, která zveřejnila oznámení o posuzování vlivů stavby na životní prostředí EIA. Krematorium má totiž vzniknout v slezskoostravské části Koblov, na místě bývalého dolu.

„Přestože dostupná dokumentace k záměru konstatuje, že z hlediska imisní zátěže se provoz v blízké obydlené lokalitě neprojeví znatelnou mírou, jde stále o zdroj dalšího znečištění. Na obvod se obrátila i řada občanů s obavou, že zápach a tuhé znečišťující látky budou mít vliv na kvalitu bydlení v oblasti,“ vysvětlil starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

V Liberci hořelo krematorium, neprovádí žehy

Krimi

Dodal, že radnice nezpochybňuje, že služba kremace zvířat zájmového chovu je v Ostravě potřebná. „Poukazujeme na to, že daný záměr má být realizován 150 metrů od stávající rezidenční zástavby, přičemž územní plán dále počítá s dalším rozvojem rezidenční zástavby. Realizace krematoria tak může snížit zájem stavebníků o tuto lokalitu, ale také znehodnotit již postavené nemovitosti,“ popisoval starosta s tím, že navíc Slezská Ostrava je obvod s největším počtem ekologických zátěží. Své rozhodnutí nyní obvod pošle městu. Věří, že ho zohlední při vydání svého stanoviska.

Ostrava rozhodne do 26. ledna

Město Ostrava musí o záměru zřízení krematoria pro zvířata rozhodnout do 26. ledna. „Stanovisko za město vydáme po prostudování dokumentace. Budeme v něm pravděpodobně požadovat, aby byl záměr projektu posouzen v celém rozsahu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Uvedeme v něm i své další požadavky,“ sdělila včera Právu ostravská náměstkyně Kateřina Šebestová (ANO).

„Při přípravě tohoto záměru jednáme v souladu s platnou legislativou. Provozem zařízení neutrpí žádná ze složek životního prostředí a tato lokalita nebude ani jako celek ovlivněna nad míru trvale udržitelného rozvoje. Zařízení bude plnit veškeré normy a předpisy. Tato svá tvrzení dokládáme vypracovanou dokumentací k posuzování vlivů EIA. Její součástí je také rozptylová studie, která nad rámec platné legislativy řeší i emise pachových látek,“ zveřejnil za společnost Zvířecí krematorium Ostrava Petr Bajgar.

Ostrava už posílá kamiony s nebožtíky jinam

Domácí

Pro svůj projekt se v roce 2019 snažil získat i dotaci od kraje. Ten ji však zamítl s tím, že by šlo o nepovolenou veřejnou podporu. Kvůli krematoriu vznikly i dvě petice: jedna proti vzniku zařízení a druhá, v níž lidé žádají o tuto službu, která jim v regionu chybí.

Reklama

Výběr článků

Načítám