Hlavní obsah

Ostrava už posílá kamiony s nebožtíky jinam

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zasněženém hřbitově ve Slezské Ostravě není ve středu kolem osmé hodiny ráno žádný ruch. Živo je jen u krematoria v areálu hřbitova. Za pootevřenými vraty jsou dva chladicí návěsy ke kamionům. Jeden z nich je otevřený a u něj jsou hasiči s respirátory. Zaměstnanci krematoria převážejí rakve a vše monitoruje městský strážník.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Krematorium Ostrava je jediné v Moravskoslezském kraji, měsíčně se v něm zpopelňovalo 950 až 970 zesnulých, v posledních měsících v souvislosti s pandemií koronaviru je to o 60 procent víc.

Článek

Když zahlédne objektiv, postaví se do otevřených vrat, ze kterých po chvíli vyjde ředitel krematoria Ivo Furmančík. „Nezlobte se, tady ale nemůžete fotit,“ řekne. A prosbu o rozhovor odmítne s tím, že veškerá komunikace s médii týkající se krematoria je možná pouze prostřednictvím mluvčí ostravského magistrátu.

Jediné místo, kam se zesnulí vozí

Podle náměstkyně ostravského primátora Kateřiny Šebestové (ANO) byly z krematoria v Ostravě vypraveny do krematoria v Hustopečích u Brna už dva kamiony s rakvemi. „Jedno auto v sobotu a druhé v úterý,“ upřesnila pro Právo s tím, že Hustopeče jsou jediným místem, kam se nyní vozí těla z Ostravy ke zpopelnění.

Dohromady už bylo převezeno 117 zesnulých. Harmonogram jízd mezi krematorii prý neexistuje.

Ostravské krematorium nestíhá. Hejtman chce přerozdělení nebožtíků

Koronavirus

„Ministerstvo pro místní rozvoj se ujalo koordinace mezi krematorii napříč ČR. Mělo by mít denně informace o jejich kapacitách,“ uvedla a na dotaz, zda současná situace nenahrává myšlence postavit v regionu druhé krematorium, náměstkyně primátora odpověděla, že s vedením o stavbě dalšího krematoria Ostrava nejedná.

„Zda uvažují jiná města o stavbě krematoria, nevím. A nemám ani informaci, že by takovou stavbu plánoval soukromý investor,“ podotkla Šebestová.

Ostravské krematorium je v současnosti největší krematoriem v ČR, ročně zpopelní až 12 tisíc zemřelých. Kvůli pandemii covid-19 se však potýká s výrazným nárůstem počtu zemřelých. I proto magistrát plánuje jeho rozšíření.

V moravských krematoriích to začíná být kritické

Domácí

„Loni jsme zadali projektovou dokumentaci pro stavbu čtvrté kremační pece. Tento plán jsme měli nicméně ještě před pandemií, protože současné pece potřebují jednou za čas generální opravu nebo jinou technologickou odstávku,“ objasnila Šebestová a dodala, že výstavba čtvrté kremační pece bude součástí rekonstrukce krematoria.

Citlivé téma

Téma krematorium je v současnosti citlivé téma nejen pro ostravský magistrát.

„Nevidím důvod, proč bychom ho museli detailně rozebírat. Nedělejme z toho atraktivní téma, je to nevhodné a nevkusné, dotýká se to starých lidí i pozůstalých,“ vyzval už v pondělí po jednání krajského krizového štábu moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Foto: Igor Zehl, ČTK

Obřadní síň krematoria v Hustopečích na Břeclavsku, kam z krematoria v Ostravě přivezli 58 zesnulých.

Kapacita nestačí

Krematorium v Ostravě je jediné v Moravskoslezském kraji. Kvůli koronavirové pandemii však jeho kapacita na zpopelnění zesnulých nestačí. Už na podzim muselo krematorium přistavět pro skladování těl dodatečné chladicí zařízení, v posledních týdnech využívá i dva mrazicí kamiony.

Nitře došly ventilátory a nestíhá krematorium

Koronavirus

Za den v krematoriu zpopelní maximálně 60 zemřelých, měsíčně v průměru 950 až 970 těl. V prosinci jich však bylo 1570. Aby se ostravskému krematoriu ulevilo, bylo v sobotu 11. ledna převezeno 58 těl zesnulých ke spálení do Hustopečí u Brna.

Reklama

Výběr článků

Načítám