Hlavní obsah

Zátěž nemocnic je extrémní, britská mutace už dominuje, uvedl Blatný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve všech regionech České republiky jsou nemocnice extrémně zatížené, uvedl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Dá se podle něj předpokládat, že ještě v příštích 10 dnech bude proudit do nemocnic mezi 600 a 700 pacienty s covidem denně. V Česku podle ministra již dominuje britská mutace koronaviru, která se šíří rychleji.

Článek

„Ve všech regionech je zátěž nemocnic extrémní a přesahuje zátěž z podzimu,” uvedl ministr.

Každý den je navíc diagnostikováno 2000 lidí s covidem v rizikové seniorní skupině. „To znamená, že v průběhu dalších 10 dní bude proudit ještě 600 až 700 lidí denně do nemocnic,” dodal.

Nemocnice v Karlovarském kraji budou poskytovat už jen nezbytnou péči

Domácí

„Všemi kraji se šíří nakažlivější forma viru, britská mutace. V Česku přejala dominanci,” řekl Blatný.

V nemocnicích bylo s covidem k pátečnímu ránu 8153 infikovaných – o 261 méně než ve středu, ale o 700 více než před týdnem. 1735 z nich je ve vážném stavu.

Blatný ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že bude navrhovat zavedení pracovní povinnosti pro středoškoláky a vysokoškoláky z určitých oborů. V pátek doplnil, že by se neměla týkat mediků z prvních a šestých ročníků. Upřesnění, o které studenty ze středních škol by se mělo jednat, dostane prý jeho úřad od ministerstva školství.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

Mluvčí resortu školství Aneta Lednová Novinkám dopoledne řekla, že resort ještě hledá kompromis se školami.

„Ministerstvo školství si je vědomo dlouhodobé dobrovolnické činnosti studentů vysokých, vyšších odborných i středních. Je nutné, aby hejtman nemohl povolat žáka či studenta, který již v jiném zdravotnickém zařízení vypomáhá,“ sdělila Lednová.

Nemocniční zdravotníci dostanou odměny v květnové výplatě, slíbil Blatný

Domácí

Anketa

Zaznamenali jste v poslední době sami nebo u svých blízkých problémy s dostupností zdravotní péče?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2715 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám