Hlavní obsah

Blatný: Prudký nárůst jsme čekali. Rozhodne první týden ledna

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se domnívá, že rozhodujícím v boji s epidemií onemocnění covid-19 bude první týden v lednu. Ve středu tak komentoval rekordní nárůst počtu nakažených za den. Vysoká čísla se podle něj dala očekávat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Relativně nízké denní přírůstky nakažených během svátků neodpovídaly podle Blatného realitě, protože se méně testovalo a lidé byli doma. Zatímco například na Boží hod bylo evidováno 2670 nově nakažených, za úterý testy odhalily 16 329 pozitivních případů, což je dosud nejvíc od začátku epidemie. Rekordní je také podíl pozitivních případů na počtu testů, činí 48,5 procenta.

„Za daleko závažnější považuji to, že roste počet hospitalizovaných. Velmi pečlivě proto sledujeme zejména kapacitu nemocnic a obsazenost lůžek. Rozhodující bude první týden v lednu,“ uvedl Blatný.

Praha se během jednoho dne zhoršila o 15 bodů

Domácí

V úterý se v nemocnicích léčilo nejvíc pacientů s covidem-19 za poslední měsíc. Z 5712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Od 26. prosince jich přibylo přes 1000.

„Znovu bych chtěl na všechny apelovat, aby nepodceňovali riziko nákazy. I s ohledem na plnící se nemocnice prosím všechny, aby dodržovali opatření a aby omezili sociální kontakty na co nejnižší možnou míru," dodal ministr.

Rážová: Současná čísla odrážejí předvánoční období

Hlavní hygienička a náměstkyně ministra Jarmila Rážová v České televizi uvedla, že současná čísla nejsou ještě důsledkem návštěv o Vánocích. Podle ní se v současné situaci odráží chování lidí zhruba před dvěma týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám