Hlavní obsah

Blatný chce zpřísnit kritéria pro antigenní testy

Právo, ČTK, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví bude prosazovat zpřísnění kritérií pro další objednávky a nákupy antigenních testů, které se používají v institucích a ve firmách. Cílem je zajistit nabídku kvalitnějších testů. Na středeční konferenci Univerzity Karlovy to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Testování na koronavirus je ve větších a středních firmách i na úřadech a institucích povinné, a to jednou za sedm dní. Podniky do deseti zaměstnanců a živnostníci musí začít s testy po Velikonocích. Po otevření škol by se měli testovat i žáci. Zvažuje se také testování před návštěvou služeb, restaurací či kulturních akcí.

„Budeme trvat na tom, aby se zpřísnila kritéria pro další objednávky a nákupy testů. Budeme se snažit, aby se do ČR dostávaly jen ty nejlepší,“ uvedl Blatný.

Problém s citlivostí

Podle epidemiologa a šéfa odborné skupiny ministerstva zdravotnictví Petra Smejkala testování ve firmách zatím nefunguje, tak jak by mělo. „Podniky a pracovníci třeba nevědí, jak samotesty správě používat a vzorky odebírat,“ uvedl.

Testování se od dubna rozšíří o firmy do 10 lidí

Domácí

Milan Šimko ze společnosti AxonLab ale upozorňuje na problém, že v ČR zatím nikdo nestanovil kritéria pro citlivost testů, je tedy těžké vybírat ty nejkvalitnější.

„Všechny testy sice vykazují nějakou citlivost, ale už nikdo neuvádí, s čím by se vlastně tato citlivost měla srovnávat. Nabízí se srovnání s PCR metodou, nikdy se ale nestanovila přístupná hranice cyklů. Pokud tedy výrobci uvádějí, že například jejich test má 99 procent citlivosti, tak je to údaj k ničemu, protože nevíme, s čím se reálně srovnává,“ řekl Právu.

Některé státy využívají pro testování spolehlivější, ale také dražší PCR testy. Při jejich rozsáhlém nasazení ale Česko nemá dostatečnou kapacitu pro zpracování, vysoké by byly i náklady.

Testování ve firmách odhalilo 21 ohnisek nákazy

Domácí

„Kdyby se používaly masově, není ta cena tak vysoká,“ podotkl Smejkal. Zdravotní pojišťovny na příspěvky na testy měsíčně vydají 480 milionů korun. Vládní materiál počítá s testováním až do prosince.

Sněmovna ve středu schválila novelu, podle které budou moci pojišťovny sumu na samotestování ve firmách zvýšit. Peníze na to budou moci vzít ze základních fondů a převést do fondů prevence. Nyní hradí 60 korun za test.

Reklama

Výběr článků

Načítám