Hlavní obsah

Bezplatné testování nově i ve firmách: Jaké jsou podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) oznámil, že nově mohou využívat bezplatné antigenní testy i firmy. Musí však splnit několik podmínek.

Foto: Novinky

Antigenní testy

Článek

„Minulý týden byla ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu vydána metodika, která přesně informuje společnosti o tom, jak mají postupovat, aby mohly využít pro své zaměstnance každé tři dny tzv. bezplatné testování, jež je hrazeno ze zdravotního pojištění,“ řekl Novinkám.

Na protilátky testováno 12 tisíc lidí

Domácí

Doposud testovaly některé firmy antigenními testy pouze na vlastní náklady.

Podle úpravy mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví k provádění antigenních testů z 14. února musí firmy, které se chtějí nově zapojit do pojišťovnami hrazeného testování, splnit několik podmínek:

  • Zdravotníci, kteří budou testování provádět, musí patřit do sítě antigenních testovacích center zdravotních pojišťoven.
  • V případě, že bude testovat osoba, která nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou, musí o tuto možnost zvlášť požádat.
  • Použité antigenní testy musí mít citlivost alespoň 90 procent.
  • Výsledek každého testu se musí poslat do státem zřízené Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).
  • Každý pozitivní antigenní test se musí ověřit metodou PCR.
  • Pozitivně testovaná osoba musí jít neprodleně do izolace.

Na koncerty za měsíc? Testovat by se mohlo jako na Slavii, připustil Blatný

Domácí

„Řada firem na tom nyní pracuje nebo už to i zavedla pro své zaměstnance,“ doplnil Blatný.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj ale serveru Seznam Zprávy již dříve řekl, že za nejkomplikovanější považuje samotné zřízení testovacího místa. „Musí ho schválit krajský úřad a krajská hygienická stanice,“ podotkl.

V Polsku vymysleli dechové testy na covid-19

Evropa

A jelikož je povolení k poskytování zdravotních služeb vázáno na konkrétní místo, musí každý zdravotník získat pro každé odběrové místo speciální povolení.

Podle Rafaje by si tak mohly firmy obstarat všechna povolení zhruba za týden, a testování by pak mohlo ve větším rozsahu začít přibližně začátkem března.

Ve školách budou stejné testy jako v Rakousku

Domácí

Po vzoru Rakouska navíc ministerstvo podle Blatného dále pracuje spolu s Ústředním krizovým štábem na zajištění tzv. samotestovacích souprav, a to nejenom pro školy, ale právě i pro firmy.

„Následně by mohly testovat své zaměstnance přímo samy bez ohledu na zdravotní pojištění. Testy by mohly být k dispozici v řádu týdnů,“ uvedl.

Rozvážka testů do škol má začít nejpozději příští týden

Domácí

Na bezplatný antigenní test mají nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven na vybraných místech od středy 16. prosince. Původně jej mohli absolvovat jednou za pět dní, následně se lhůta zkrátila na tři dny. Úřad tento krok odůvodňoval výskytem nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta.

Reklama

Výběr článků

Načítám