Hlavní obsah

Bezpečí nemocnice a přitom pohodlí. Pražská nemocnice otevřela nové porodní pokoje

Natálie Lošková, Novinky, ČTK, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fakultní Thomayerova nemocnice ve středu představila čtyři nové porodní pokoje, které nabízí větší soukromí a pohodlí pro rodičky i jejich doprovod. Rekonstrukcí za 1,4 milionu korun tak reaguje na zvyšující se zájem o přirozené porody. Na pokoje i jedno z prvních miminek, které v nich přišlo na svět, se podívejte v reportáži.

Porodní postel, gauč i kuchyňka. Thomayerova nemocnice otevřela porodní pokoje domácího typu Video: Novinky

 
Článek

„Ženy mají tendenci k tomu, rodit doma, protože je to podle nich jediné přirozené. I za zdmi porodnice ale může proběhnout fyziologický porod, do kterého není zasahováno, s minimální přítomností personálu," řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Kolek. Porodnictví se proto podle něj v současné době soustředí na to, aby se rodička cítila pokud možno jako doma.

Právě takový komfort chtěla nastávajícím maminkám umožnit i Thomayerova nemocnice. „Chtěli jsme skloubit bezpečnost porodu a zároveň pohodlí jak pro rodičky, tak i pro partnery a manžele, kteří jsou při tom porodu. Chtěli jsme, aby se oba cítili dobře, komfortně, aby ten porod proběhl co nejlépe,“ vysvětluje záměr ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Foto: Novinky

Porodní pokoj je vybaven porodnickou postelí i lůžkem pro ošetření dítěte.

Čtyři nově upravené porodní pokoje jsou vybaveny porodnickou postelí i lůžkem pro ošetření dítěte, díky kterému může být matka svému dítěti neustále nablízku. „Potom je tady i relaxační zóna, kde má žena s tatínkem k dispozici mikrovlnku, kávovar, mohou si sednout na gauč. Takže je to prakticky takový obývací pokoj s porodním pokojem v jednom,“ popisuje Kolek.

V pokoji má žena také vlastní sociální zařízení. Podle vrchní sestry Lenky Cejpkové mají rodičky k dispozici například i gymnastické míče, ale také led nebo ohřívací polštářky k úlevě od bolesti.

Foto: Novinky

Rodička i otec mají v pokoji k dispozici také relaxační zónu.

"Na jednu stranu se snažíme, aby ženy rodily přirozeně nebo spontánně, ale na druhou stranu, pokud se ukáže, že porod je pro ženu náročnější, než čekala, nebo vyčerpávající, tak tu máme i prostředky, které jí mohou při porodu ulevit," vysvětlila. Přímo na pokoji je tak k dispozici rajský plyn či epidurální anestezie.

V Thomayerově nemocnici rodí průměrně sedm žen za den. Jedním z prvních miminek, které přišlo na svět právě na nově zrekonstruovaném oddělení, je Antonín. „Manželka nám před hodinou porodila syna, máme velkou radost, je to krásné,“ svěřil se Novinkám otec novorozeněte Tomáš Vicherek.

Foto: Novinky

V porodním pokoji trávil Tomáš Vicherek ve středu čas se svou manželkou a novorozeným synem Antonínem.

„Porod byl vyvolaný, takže manželka je tu už od pondělí, já jsem přijel asi dvě hodiny před porodem. Pokoje se nám líbily a hlavně personál byl hodný. Bylo to velmi příjemné, takže přijdeme zas,“ dodal s úsměvem Vicherek držící syna v náručí.

V krčské porodnici vedou porody především porodní asistentky, lékaři přicházejí jen v případě komplikací. Podle Kolka se ale stále každé čtvrté miminko rodí císařským řezem.

Po porodu tráví rodičky s otcem a dítětem na pokoji zhruba další dvě hodiny. „Poté se přesouvají na oddělení šestinedělí, kde mají jednolůžkové či dvoulůžkové pokoje se vším komfortem, co k tomu patří,“ vysvětluje ředitel Beneš.

Foto: FTN

Takto vypadal porodní pokoj před rekonstrukcí.

Podobné prostory za poslední rok otevřely Fakultní nemocnice Bulovka a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Modernizaci za zhruba miliardu korun připravuje i porodnice U Apolináře, má zde vzniknout centrum porodní asistence a neonatologie specializované na předčasně narozené děti. Celou novou budovu porodnice podle ředitele plánují i v Thomayerově nemocnici.

V Česku je ročně asi 110 000 porodů, funguje 93 porodnic a 12 perinatologických center pro péči o nedonošené děti. Úmrtnost dětí je asi 4,7 promile a ročně zemře asi deset matek. Statistiky postihují jen porody v porodnicích, data o domácích porodech podle odborníků neexistují. Názory na domácí porody nebo porodní domy se různí, proti jsou hlavně lékaři. Kompromisem mají být podle lékařů právě centra porodní asistence v areálu porodnic, kde by byl kladen větší důraz na komunikaci, soukromí a přání rodičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám