Hlavní obsah

Bartoš: Evakuace ambasády přichází pozdě, otázka pomoci byla na stole týden

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zkritizoval vládu za laxní přístup k situaci v Afghánistánu. Kabinet v sobotu večer rozhodl o evakuaci zaměstnanců a místních spolupracovníků české ambasády v Kábulu, kam již vstoupili bojovníci hnutí Tálibán.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Je to ani ne za pět minut dvanáct,” řekl Bartoš v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na Primě. Jeho oponent v diskuzi, vicepremiér Karel Havlíček (ANO), argumentoval naopak tím, že Tálibán postupuje rychleji, než mohl kdokoliv očekávat.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se po nedávném stažení amerických a aliančních vojsk zhoršuje. Hnutí Tálibán postupně dobylo několik velkých měst a vstoupilo i do metropole Kábulu.

Evakuaci českých diplomatů a spolupracovníků z Kábulu zajistí Armáda ČR

Domácí

V návaznosti na to česká vláda v sobotu večer rozhodla o stažení zaměstnanců české ambasády. Pomoci se podle vládních představitelů dostane i místním, kteří české armádě v minulých letech pomáhali, například tlumočníkům a jejich rodinám.

O tom, kdy a jak jim vláda pomůže, se diskutuje už několik týdnů.

„Poměrně mě mrzí, že k tomuto rozhodnutí, došlo až včera (v sobotu). Otázka pomoci, a teď se nebavíme jen o evakuaci našich zaměstnanců ambasády, ale také pomoci našim spolupracovníkům, je na stole už déle než týden,” zlobil se Bartoš.

„Takže si myslím, že pokud tam byly zahájeny nějaké kroky, tak bych ani neřekl, že to je za pět minut dvanáct. Takže doufám, že se evakuace těch lidí podaří,” zkritizoval počínání vlády šéf Pirátů.

Tálibán vstoupil do Kábulu, z města se snaží uprchnout tisíce lidí

Zahraniční

Bartoš má zároveň za to, že by vláda měla společně s dalšími zeměmi nějak řešit situaci v Afghánistánu, protože v důsledku dění hrozí další migrace lidí.

Havlíček: Vláda nezaspala

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček odmítl, že by vláda nekonala.

Podle něj kabinet pomoc odsouhlasil již na své schůzi na konci července. Současný vývoj však podle něj neočekávaly ani zpravodajské služby jiných zemí, například Spojených států amerických.

„Vláda nezaspala. Tálibán postupuje rychleji, než se předpokládalo,” hájil kabinet Havlíček.

Česko z Afghánistánu evakuuje i místní zaměstnance ambasády

Stalo se

Podle něj se nyní bude řešit, kolik lidí, zejména místních spolupracovníků, bude přemístěno do České republiky. Lidé prý nabídku dostali, pokud se ji rozhodnou přijmout, tak pomoc dostanou.

Kolika lidí se nabídka týká, kdy by konkrétně měla pomoc přijít nechtěl Havlíček komentovat s tím, že jde v zájmu bezpečí dotyčných lidí o utajované informace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám