Hlavní obsah

Babišův střet zájmů přesáhl hranice Česka, tvrdí opozice a svolává mimořádnou schůzi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční ODS, Piráti a KDU-ČSL svolávají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Chtějí probrat zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), státní rozpočet na příští rok a především střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Strany to oznámily na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Chceme řešit body, které se nám často nedaří zařadit na jednání schůze, protože jsme často blokovaní nepřiznanou koalicí. Střet zájmů premiéra Andreje Babiše je problém, který dávno přesáhl hranice ČR,“ prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš s odkazem na reportáž německé veřejnoprávní televize ZDF.

Ta ve středu odvysílala reportáž, ve které tvrdí, že Babiš vydělává peníze politikou a nechal změnit pravidla týkající se evropských fondů tak, aby z toho těžil Agrofert. O kauze Čapí hnízdo, kvůli níž policie navrhla Babiše obžalovat, hovoří jako o podvodu.

„Sněmovna by měla vyslat jasný signál, aby občané věděli před volbami, jestli je Andrej Babiš tak čistý, jak tvrdí,“ doplnil Bartoš. Volby do Evropského parlamentu se budou konat 24. a 25. května.

Fiala: ČR se neubírá správným směrem

Opozice chce projednat i zprávu NKÚ za rok 2018, která uvádí, že stát selhává v oblasti digitalizace, zjednodušení daňových povinností, úspory energií či dopravy.

„Zpráva je velmi vážným varováním a říká nám několik věcí: Že se ČR neubírá správným směrem a že se vláda nevěnuje prioritám. Není to příjemné čtení. Vláda to varování vůbec nebere vážně,“ konstatoval šéf ODS Petr Fiala.

Dalším tématem mimořádné schůze by mělo být sestavování státního rozpočtu na příští rok. „Vláda není schopná dofinancovat zásadní věci jako sociální služby. Je to vláda odkladačů a slibů,“ kritizoval předseda lidovců Marek Výborný.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) má podle zákona o jednacím řádu na svolání mimořádné schůze deset dnů.

Výběr článků

Načítám