Hlavní obsah

Babiš vyzýval NATO k akci. Rozumí tomu jako koza petrželi, kritizoval ho Schwarzenberg

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K potápění lodí pašeráků vyzval ve středu generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Rozumí tomu jako koza petrželi,“ zkritizoval Babiše předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Působí to dobře, energický člověk žádá nasazení armády a NATO. To jsou ale typické výroky lidí, kteří problematice NATO rozumí jako koza petrželi,“ reagoval Schwarzenberg.

Babiše zkritizoval i místopředseda strany Miroslav Kalousek. „Upřímně řečeno, pokud kdokoliv, byť by to byl první místopředseda vlády, řekne nehoráznou pitomost, proč bychom se spolu tím měli my dva seriózně zabývat,“ odpověděl Kalousek na dotaz redakce Novinek. „Nad touhle hloupostí se může každý jenom útrpně usmát,“ dodal.

Podle šéfa ODS Petra Fialy by si měl Babiš dřív, než začne vydávat populistická a nesmyslná prohlášení, nastudovat fungování a cíle mezinárodních organizací. „Bojovat s pašeráctvím je potřeba, proto je třeba naplnit již učiněnou dohodu EU než vymýšlet další a další opatření,“ sdělil Fiala.

Ani podle šéfa kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) není zapojení NATO s ohledem na status Severoatlantické aliance na pořadu dne. „Daleko důležitější je, aby fungovala pravidla EU, tedy důsledná ochrana hranic Schengenu, i azylová politika, která pomůže primárně válečným uprchlíkům,” míní premiér.

Babiš: Evropa není schopná krizi čelit

Babiš ve středu vyzval šéfa Aliance k námořní operaci ve Středozemním moři. Šéf Aliance Stoltenberg na výzvu podle Babiše odpověděl, že ochrana schengenského prostoru a uprchlická krize se NATO netýká.

To je však podle Babiše účelové. „Chování pašeráků lidí, kteří se neštítí ničeho, je srovnatelné s chováním somálských pirátů, proti nimž NATO v srpnu 2009 zahájilo operaci Ocean Shield. Proč tedy nyní neudělá třeba operaci Mediterranean Shield?” ptá se ministr.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO navštívil Jens Stoltenberg

Pokud NATO proti pašerákům nezasáhne, evropští členové Aliance by měli podle šéfa ANO vytvořit svoji armádu. „Protože Frontex (agentura EU pro správu vnějších hranic) je nefunkční, šlo tam plno peněz, ale výsledek je takový, jaký vidíme v médiích,“ kritizoval Babiš.

„Na pašeráky je potřeba aktivně zaútočit, jejich lodi se musí potápět dřív, než do nich ti nešťastní uprchlíci nastoupí,“ vysvětlil ministr s tím, že je absurdní, že přes Turecko, které je členem Aliance, do Evropy uprchlíci proudí. „Evropa je neschopná krizi čelit,“ dodal.

Babiš si stojí za tím, že ČR by měla na příštím summitu Aliance tuto otázku otevřít. „NATO by mohlo začít vnímat, že je tady nějaký Islámský stát, který je ohrožením,“ uzavřel.

Výběr článků

Načítám