Hlavní obsah

Babiš vyplísnil Maláčovou za sebekritiku celé vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) nerozumí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) postavení Česka při boji se zvyšováním cen. Podle něj jsou na vině „zelení fanatici“, jejichž zájmy sociální demokratka prosazovala. Reagoval tak na její výrok, že v energetické otázce selhala vláda, zejména pak ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Karla Havlíčka (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

„Paní ministryně pravděpodobně dělá kampaň na předsedkyni ČSSD a je nekolegiální vůči ostatním členům vlády, jako celé vládní období,“ uvedl Babiš pro Novinky s tím, že se podle něj dosud v řešení energetické krize neangažovala.

„Jsem rád, že jsme konečně paní Maláčovou donutili udělat sociální podporu pro ohrožené domácnosti. Měla to udělat už před 14 dny, ale bojkotovala ten proces, i když její úředníci už 21. října ohlásili formu pomoci veřejně,“ pokračoval Babiš.

Selhali jsme, za energetickou drahotu je zodpovědná celá vláda, řekla kajícně Maláčová

Ekonomika

Babiš to uvedl v reakci na úterní výrok Maláčové, že v situaci s předraženými energiemi selhal stát, a to v čele s ministerstvem obchodu a průmyslu pod vedením člena ANO Havlíčka. Odpovědnost podle ní nese celá vláda.

Pokud jde o nárůst cen, podle Babiše sociální demokratka Maláčová dodnes nepochopila, že v Česku nelze ovlivnit ceny energií na světových trzích. „Jestliže se cena plynu na evropském trhu zvýšila desetinásobně, potom se to projeví v cenách všech zákazníků. Viníky jsou mimo jiné zelení fanatici, jejichž zájmy prosazuje právě paní ministryně,“ míní Babiš.

Maláčová ale nemluvila o selhání vlády v otázce vysokých cen energií, nýbrž při řešení situace kolem ukončení činnosti společnosti Bohemia Energy, jejíž klienti nyní od dodavatelů poslední instance (DPI) dostávají několikanásobně vyšší předpisy záloh, které například u penzistů někdy i převyšují výši důchodu.

Dodavatelé se ohradili proti Písaříkově kritice, že zneužili situace

Ekonomika

„Ona byla na vládě největším zastáncem předčasného zastavení uhlí. Naštěstí jsme její bláznivé nápady vždy přehlasovali,“ doplnil Babiš.

Havlíček: Maláčová se vymlouvala 

A podobně to vidí i šéf dotčeného resortu Havlíček. „Ceny energií se určují na světových trzích. Jejich růst je způsoben spekulacemi na trhu s plynem, sázkou na zelené zdroje a cenou emisních povolenek. Vlády neovlivní cenu, ale mohou udělat opatření, která zmírní dopady,“ napsal Novinkám.

Bohemia Energy ukončí v příštím roce také činnost dodavatele Amper Market

Ekonomika

Trvá na tom, že ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s resortem financí okamžitě navrhly opatření, která jim kompetence dovolují. „DPH, OZE (snížení poplatku za obnovitelné zdroje energie - pozn. red.) a snížení záloh. Po MPSV už tři týdny požadujeme vypsání sociálního programu,“ doplnil výčtem.

A také on vidí problém v pozdní reakci Maláčové. „Po mnoha výmluvách, proč to nejde, se konečně paní ministryně rozhodla činit. Je to pozdě, ale jsem rád, že to začala řešit. Domácnosti už dávno měly mít sociální podporu na účtech,“ uzavřel Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám