Hlavní obsah

Babiš trvá na obřím schodku, nevyloučil ani předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že pokud Sněmovna neprojedná navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard ve stavu legislativní nouze, bude to velký problém. Označil to za krok proti občanům a zmínil i možnost předčasných voleb.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

„Nechci předčasné volby, ale pokud by naše koaliční vláda nemohla prosadit ty rozpočty, které potřebujeme, tak potom to může být otázka na stole,” odtušil Babiš na dotaz serveru iDnes.

Projednat zvýšení schodku mimo režim legislativní nouze doporučil v úterý na návrh opoziční ODS rozpočtový výbor Sněmovny. Doporučení výboru Sněmovna může přehlasovat a návrh probrat zrychleně.

Babiš doporučení výboru kritizoval. „Je to velký problém, to rozhodnutí je proti občanům naší země, proti obcím, krajům, starostům, proti všem, je to absolutní nesmysl,” uvedl. Opoziční strany podle něj dělají politiku proti zájmům každého  občana.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připravuje po výtkách opozice ohledně nejasného určení peněz pozměňovací návrh, který peníze rozepíše do jednotlivých kapitol. Do rozpočtové rezervy by mělo jít asi 36 miliard korun.

„My nevíme, co se stane, musíme mít nějaké rezervy,” uvedl Babiš. Česko se podle něj z koronavirové krize má proinvestovat. „Rezerva 36 miliard není moc,” konstatoval.

Babiš Filipa nepřesvědčil, komunisté chtějí po vládě nižší schodek

Domácí

Z opozice jedná kabinet vedle komunistů i s Piráty a lidovci. „Ostatní do toho jen hází vidle a bourají to. Nechtějí, abychom ty peníze dopravili do ekonomiky a podpořili zaměstnanost a tak dále,” kritizoval Babiš. Nevyloučil ani to, že by Sněmovna jako celek mohla návrh projednat už dnes. „Čím dřív, tím líp,” dodal.

Babiš to uvedl po jednání s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Filip podporu komunistů neslíbil a avizoval, že jeho strana požaduje nižší schodek a chce vědět, za co by vláda peníze utratila. Podle Babiše chtějí komunisté snížit navrhovaný deficit rozpočtu z 500 na 450 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám