Hlavní obsah

Babiš si nemůže posty pro Jourovou vynachválit. Ekonomové mluví o útěše pro kandidáty

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci ve Sněmovně komentoval portfolio, které v Evropské komisi získalo Česko, potažmo Věra Jourová (ANO). Prohlásil, že „změnili strategii“ a pozice místopředsedkyně EK je lepší než silné ekonomické portfolio. Podle ekonomů ale nemůže slabé portfolio vyvážit místopředsednický post.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

„Dopadlo to pro nás velice dobře, usilovali jsme o post místopředsedkyně Evropské komise pro paní Jourovou, a bylo to velice obtížné,” prohlásil Babiš.

Dříve přitom prohlašoval, že Česká republika bude usilovat o silné ekonomické portfolio. Jourová bude zastávat post místopředsedkyně Evropské komise a bude dohlížet na dodržování hodnot EU a transparentnost. Podle Babiš se změnila strategie.

„Změnili jsme strategii a usilovali jsme o post místopředsedy. Místopředseda a ekonomické portfolio nešlo dohromady. Kdybychom měli ekonomické portfolio, tak mě budete zkoušet, proč nemáme místopředsedu. Tak já myslím, že je to úplně jasné,“ hájil premiér.

Podle ekonomů spíše útěcha

Ekonomové ale nesouhlasí. „V končícím období to rozhodně nebylo tak, že by místopředseda byl víc než komisař s pořádným ekonomickým portfoliem,“ uvedl na dotaz Novinek ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Ten rozdíl v pravomocích místopředsedy nad běžným eurokomisařem je tak malý, to mi nepasuje, abych mohl říkat, že je na tom paní Jourová takto lépe. Možná na tom není lépe, než byla v minulém funkčním období, to je otázka. Podle Kovandy je místopředsednické křeslo spíše „útěcha pro kandidáty”.

Předseda správní rady Spotřebitelského fóra a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš ČTK řekl, že portfolio má význam spíš pro diplomaty a odborníky na unijní politiku. „Z ekonomického, ale i celkového hlediska jde však snad o nejméně významné portfolio, které vůbec existuje.

To, že portfolio Jourové je slabé, kritizovala i opozice. Rozložení komise označila za prohru České republiky a selhání premiéra.

„Dostali jsme to nejdůležitější, hlídání právního státu a demokracie, co byste chtěli víc? Tady někdo křičí na náměstích, že je ohrožena demokracie? Ale Brusel nám řekl ne, Češi, vy dostanete to portfolio a budete hlídat demokracii a právní stát v celé Evropě. To je vyznamenání,“ zdůraznil Babiš s tím, že „pražská kavárna může bouchat šampus“.

Reklama

Výběr článků

Načítám