Hlavní obsah

Babiš: Seniory si nekupuji. Nevím, proč tu vzniká závist

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš zdůrazňuje, že pět tisíc korun k důchodu nemá nic společného s blížícími se volbami do zastupitelstev krajů. Příspěvek ke starobnímu, invalidnímu či vdovskému důchodu oznámili v pátek na společné tiskové konferenci Babiš a vicepremiér Jan Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Pane premiére, několikrát jste opakoval, že mimořádný příspěvek k důchodu nemá nic společného s volbami. Opravdu, když vládní cíl, průměrný důchod 15 tisíc příští rok, byste splnili „jen“ zákonnou valorizací 848 Kč?

Opravdu nemá už proto, že příspěvek důchodci dostanou až v prosinci. Půjde o všechny, tedy starobní, invalidní, vdovy a vdovce. Nejde o rouškovné, ale o příspěvek na lepší a zdravější život.

Poprvé se totiž spotřebitelský koš pro důchodce přehoupl přes spotřebitelský koš domácností. Stačí se do obchodu zajít podívat, o kolik zdražily ovoce a zelenina. Ani senioři, co bydlí ve vlastním, to nemají lehké. Čištění zubních kanálků stojí šest tisíc, doplatek na Condrosulf několik stovek, tisíce za brýle.

Hlavně to není jednorázová akce, senioři pro mě byli vždy priorita. Přidávali jsme jim už za první menšinové vlády ANO, loni to bylo 900 korun, letos znovu 900 Kč. České důchody jsou v porovnání s Evropou nízké a je nespravedlivé, aby lidi, kteří vybudovali klíčovou infrastrukturu naší země, měli hluboko do kapsy.

Důchodci dostanou od státu jednorázově 5000 korun

Domácí

Podle opozice si jen kupujete voliče a zadlužujete zemi.

Nevím, proč tu vzniká taková závist. Je nechutné a nedůstojné, jak politici z ODS, TOP 09 a STAN napadají seniory, že se kvůli nim zadlužíme. To říkají strany, které nás málem přivedly na buben?

Pan Kalousek v roce 2010 důchodcům nedal ani korunu. A ODS nikdy neměla ráda důchodce. Ta neměla ráda vůbec nikoho, protože navyšovala daně podnikatelům i lidem formou DPH. Jak jsem říkal, vzhledem k tomu, že jsem úspěšně snižoval od nástupu do vlády zadlužení země, tak si jednorázově můžeme dovolit dluh zvýšit.

Znamená to tedy, že příští rok už žádný mimořádný příspěvek nebude?

Nebude. Příští rok bude valorizace penzí 848 korun a ten pětitisícový příspěvek je zamýšlen na rok 2021. Když se rozpočítá po měsících, tak je to asi 416 korun. Měsíčně by tak měli důchodci v roce 2021 mít teoreticky 1264 korun navíc. Samozřejmě bude na nich, kdy jednorázový příspěvek utratí.

Daň z příjmu se razantně sníží. Lidem zůstanou tisíce

Domácí

Dohodli jste se i na zrušení superhrubé mzdy. To není snaha se zavděčit voličům?

To je snaha plnit programové prohlášení vlády, ne kupování voličů. Jsem rád, že jsem se s panem Hamáčkem dohodl na 15 procentech pro lidi s příjmem do 140 tisíc. Nad čtyřnásobek průměrné mzdy zůstane zdanění 23 procent. Lidé peníze uvidí od 1. ledna přímo na pásce, což považujeme za lepší než snižovat pojistné.

Máte představu, kolik bude deficit letos, plánovaný je 500 miliard, a v příštím roce?

Tajně doufám, že se letos dostaneme pod 400 miliard i s příspěvkem k důchodům. Kolik bude schodek příští rok, kde se promítne zrušení superhrubé mzdy, se teprve uvidí. Hodně ale bude záležet na tom, jestli se lidé nebudou bát utrácet a chovat se v rámci koronaviru zodpovědně.

Reklama

Výběr článků

Načítám