Hlavní obsah

Daň z příjmu se razantně sníží. Lidem zůstanou tisíce

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se dohodli na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu fyzických osob na 15 procent. Daň 23 procent pro vysokopříjmové občany zůstává, oznámili společně na páteční tiskové konferenci.

Foto: Novinky

O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že musíme dát lidem v tomto období jasný signál, že se o ně postaráme a zkrátka snížíme daň na těch patnáct procent, jak původně ODS slibovala a lidi podvedla. Návrh je tedy sazba 15 procent, sazba 23 procent, tedy čtyřnásobek průměrné mzdy, se nemění,” sdělil Babiš.

Důchodci dostanou od státu jednorázově 5000 korun

Domácí

Zjednodušeně to znamená, že všichni lidé s měsíčními příjmy do 140 tisíc by platili patnáctiprocentní daň z příjmu.

Snížení se u zaměstnance s průměrným platem, který tvoří zhruba 36 tisíc korun, projeví tedy tím, že po odpočtech mu zůstane o přibližně 1800 korun v peněžence více.

Patnáctiprocentní daň z příjmu má šanci. Díky pravici

Domácí

Třiadvacetiprocentní daň z příjmu i nadále zůstává pro lidi, kteří měsíčně vydělávají více než čtyřnásobek průměrného příjmu, tedy vydělají zhruba 140 tisíc korun měsíčně.

Foto: Novinky

TK premiéra Andreje Babiše a ministra Jana Hamáčka

Dopady snížení na rozpočet Babiš odhadl na 74 miliard korun. Podle Hamáčka zatím dofinancování výpadku vyřešeno není. ČSSD v této souvislosti dlouhodobě navrhuje zavedení sektorové a bankovní daně. Na tom se ale zatím vláda nedohodla.

Ke zrušení superhrubé mzdy se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Stejně tak avizovala snížení daně z příjmu na 19 procent.

Babiš: Chceme co nejvíc zvýšit penze i snížit daně z příjmu

Domácí

Podporu pro snížení zatím vláda vyjednanou nemá. S komunisty, kteří kabinet tolerují a v Poslanecké sněmovně často hlasují s vládními poslanci ve shodě, premiér o podpoře prý ještě nemluvil. Nicméně i kdyby KSČM s krokem nesouhlasila, například ODS již předem avizovala, že zrušení superhrubé mzdy a snížení daňové zátěže zaměstnanců podpoří. Ostatně strana podala ve Sněmovně podobný návrh už před dvěma lety.

Šéf ODS Petr Fiala v pátek na Twitteru odmítl Babišovu kritiku, že strana v minulosti podvedla lidi.

Nyní je efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda znamená, že při výpočtu daně se k hrubé mzdě připočítává ještě zdravotní a sociální pojištění, které odvádí zaměstnavatel. A teprve z tohoto navýšeného základu se stanovuje jednotná daň z příjmů fyzických osob 15 procent. To by se mělo dle nové dohody tedy zrušit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám