Hlavní obsah

Babiš se sešel s Valentou a jde na ruku hazardu, tvrdí Šincl

• Aktualizováno
Novinky, jas, rsk

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl obvinil ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše, že se rozhodl odložit platnost novely loterijního zákona k roku 2017 na základě schůzky se senátorem a majitelem loterijní společnosti Synot Ivem Valentou. Babiš to obratem důrazně odmítl. Dál tak pokračují spory, které odstartovaly před týdnem kvůli návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění.

Foto: Petr Horník/Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ladislav Šincl (vpravo) a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Ministerstvo návrh novely loterijního zákona představilo loni, v březnu však uvedlo, že s ohledem na nutnost jeho posouzení ze strany Evropské komise a na výběrové řízení týkající se monitorovacího systému začne platit patrně až od roku 2017, a ne od příštího roku.

Šincl vidí důvody jinde. „Nejenže jeho (Babišův) resort není schopen dodržet plán (novela zákona měla být projednána už loni na jaře), ale chce prosadit také nižší zdanění, než původně avizoval (např. hernám místo ve výši 35 procent jen 25 procent). Také víme, proč zřejmě začne platit zákon až v roce 2017, nikoliv už v roce 2016,” tvrdí poslanec, podle něhož toto rozhodnutí vzniklo právě na základě schůzky s Valentou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

„Víme, proč zřejmě začne platit zákon až v roce 2017, nikoliv už v roce 2016. Rozhodnutí vzniklo na základě schůzky Andreje Babiše a českého senátora s monackým občanstvím, který je zároveň majitelem jedné z největších tuzemských loterijních společností,” napsal Šincl v komentáři pro Právo.

Agentuře ČTK řekl, že se mu informace o schůzce Babiše s hazardní lobby „donesla”. Následně se odkázal na článek serveru iDnes.cz, který schůzku Babiše s loterijními podnikateli zmiňuje.

„Ivo Valenta měl jistě silné argumenty, aby ministra přesvědčil, že stojí za to počkat. Ono vyčkávání je nicméně zvláštní, když kvůli šedé hazardní zóně stát přichází na daních o tři milióny korun každý den,” tvrdí poslanec, podle něhož „ministrovo nicnedělání” eskaluje problémy v podobě nelegálních heren.

Babiš: Nesmysl a lež

Babiš v úterý tvrzení důrazně odmítl. „Je to nesmysl. S panem Valentou jsem o hazardu nejednal, jednal s ním pan (náměstek Ondřej) Závodský,” napsal Právu ministr financí.

„Šincl nadále lže a pokračuje v kampani, aby zakryl své lobbistické zájmy,” dodal.

Ministr financí ale následně v prohlášení zaslaném Novinkám jednání s Valentou nepopřel: „Není vinou ministerstva financí, že za senátora byl zvolen majitel společnosti Synot, který požádal o schůzku s ministrem financí a sdělil své názory na zákon o hazardu”.

Hádku okolo kontaktů na senátora a majitele Synotu přiživil už minulý týden Babiš, který prý Šincla obvinil, že je korupčník a že ho Valenta platí. [celá zpráva]

Odklad platnosti připravovaného zákona o hazardu a související legislativy o jeden rok se nelíbí ani aktivistům a některým loterijním firmám.

Organizace Transparency International a Občané proti hazardu také v květnu kritizovaly údajné ústupky Babiše hazardní lobby při přípravě nového loterijního zákona. Ke kritice se přidal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva]

Spor o miliardy ze životních pojistek

Spory mezi Babišem a Šinclem se rozhořely minulé úterý.

Šincl přišel ve Sněmovně s pozměňovacím návrhem k zákonu o pojišťovnictví, následně se poslanec s Babišem setkal, přičemž ho měl ministr údajně zastrašovat. To Babiš po celou dobu odmítá a trvá na tom, že si pouze z médií zjistil informace.

Sporem se zabývala i koalice, která aktérům doporučila sejít se a vyjasnit si názory. To Šincl odmítl, a Babiš proto považoval celou záležitost za uzavřenou.

V sobotním rozhovoru pro deník Právo se však ministr do poslance znovu opřel a zpochybnil jeho motivaci týkající se předloženého pozměňovacího návrhu. [celá zpráva]

Šincl podle svých slov nechce, aby se mediální šťouchanice s Andrejem Babišem zúžily na osobní rovinu. „Pan Babiš i jeho strana si musí uvyknout k pohybu výhradně po demokratickém hřišti a ctít pravidla slušnosti a dobrého vychování. Rád bych byl posledním poslancem, na kterého se vedla složka jen proto, že si dovolil někoho kritizovat,” dodal v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám