Hlavní obsah

Loterijní zákon Sobotku zklamal. Chce, aby Babiš přitvrdil

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh loterijního zákona, který ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslal do Legislativní rady vlády, hazard potírat nebude, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). S osekaným zněním novely nesouhlasí a na jednání vlády ji chce přepsat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš

Článek

„Zaznamenal jsem některé výhrady neziskového sektoru o tom, jak se návrh změnil. Mě osobně to také překvapilo, protože ten návrh zákona byl prezentován těsně před komunálními volbami v loňském roce jako velmi ostrý bič na hazard. To, co mě mrzí, je, že z toho zákona vypadla ustanovení, která měla sloužit jako prevence proti vzniku patologického hráčství,“ řekl novinářům premiér.

Ze zákona zmizelo stanovení částky, kterou je možné jednorázově prohrát, zavedení povinnosti, že v každém okamžiku musí být hráč informován o tom, kolik celkově prohrál, a také návrh, aby po určitém čase hraní byla povinná přestávka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byly tam limity a pojistky, které jsem považoval za rozumné a z nějakého důvodu ty návrhy ze zákona vypadly. Určitě se jako sociální demokracie k tomu budeme chtít vrátit a byli bychom rádi, aby se ty pojistky do zákona vrátily,“ dodal Sobotka.

Nevylučuje, že kvůli zákonu svolá ČSSD také koaliční jednání. „Návrhy mohou být uplatněny ještě během jednání vlády. Ale já si myslím, že by snad nic nemělo bránit tomu, aby ty rozumné věci, které by mohly vytvořit bariéry proti vzniku závislosti na hracích automatech, se do toho návrhu vrátily,“ řekl premiér.

„Pokud se to nepodaří během jednání vlády, tak o tom budeme mluvit na koaliční radě. Ale byl bych rád, aby v té podobě zákona, která bude odevzdána Poslanecké sněmovně, byly ty věci zpátky,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám