Hlavní obsah

Babiš převzal vakcíny, které Česku zapůjčilo Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek převzal od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa 41 tisíc dávek vakcín proti covid-19 od společností Pfizer/BioNTech, kterou České republice země zapůjčila. Kdy Česko vakcíny vrátí, není jasné.

Babiš převzal vakcíny, které Česku zapůjčilo MaďarskoVideo: ČTK

 
Článek

Česku v dubnu slíbily poskytnout vakcíny Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na přeposlání zhruba 80 000 dávek se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU.

Jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny.
Jana Adamcová, mluvčí vlády

Server iRozhlas v pátek uvedl, že Česko vakcíny nedostalo darem. Podle mluvčí vlády Jany Adamcové je země pouze zapůjčily.

Babiš označil turisty v barech za cizáky

Koronavirus

„V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,” uvedla. Kdy a za jakých podmínek Česko bude vakcíny vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ vysvětlila Adamcová.

Zápůjčku potvrdil i premiér Babiš. „(Maďarský premiér, pozn. red.) Viktor Orbán to chtěl dát původně jako dar. Já jsem řekl ne, my si to půjčíme a vrátíme,” uvedl Babiš ve vysílání Radiožurnálu.

Česko si od Srbska vzalo darované vakcíny, jeho certifikáty ale neuznává

Domácí

V pondělí přivezlo české vojenské letadlo z Bělehradu přes 100 000 dávek vakcíny od Pfizer/BioNTech, které Česku darovalo Srbsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám