Hlavní obsah

Babiš označil turisty v barech za cizáky

Naděje provozovatelů hotelů, restaurací či barů, kteří se po mnohaměsíčním nuceném uzavření upírají k návratu turistů, zjevně nesdílí premiér Andrej Babiš (ANO), který turisty označil za cizáky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

V reakci na verdikty Nejvyššího správního soudu (NSS), který vládě připomněl, že opatření proti koronaviru musí být v souladu se zákonem, Babiš v pátek ve vysílání Radiožurnálu tvrdil, že „soud rozvolnil téměř všechno”, což není pravda, neboť soud pouze zrušil nezákonná opatření a o míře rozvolnění rozhodovala vláda.

Na vině je zpackaný pandemický zákon z dílny Babišovy vlády, který neumožňuje plošné zákazy.

„My si nemůžeme znovu dovolit Techtle mechtle,” uvedl Babiš v narážce na rozšíření nákazy během party v jednom z pražských klubů loni v létě.

Nakažený mladík popsal, jak to bylo v Techtle Mechtle

Koronavirus

„Já chápu, že jsou lidi naštvaní, že jsou otevřené bary a není tam povolená hudba. Ale my jsme nechtěli otvírat ty bary, aby sem zase z celé Evropy chodili popíjet cizáci,” dodal premiér v narážce na opatření, které povoluje otevření hudebních klubů či diskoték, kde však podle vlády nemůže hrát živá hudba a je zapovězeno tančit.

Podíl cestovního ruchu tvoří několik procent tuzemského HDP a ekonomice přináší nižší stovky miliard korun.

Česko bez turistů: Vláda řeší Chorvatsko, ale kdo bude utrácet u nás?

Domácí

Zatímco cesty Čechů na dovolenou jsou pro vládu prioritou, obnovení cestovního ruchu do ČR, na které čekají nejen provozovatelé hotelů, barů a restaurací, ale i lázeňská střediska, se ocitá na druhé koleji.

Anketa

Považujete velké pondělní rozvolnění za správný krok?
Ano
54,4 %
Ne
45,6 %
Celkem hlasovalo 23281 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám