Hlavní obsah

Babiš otočil. Hnilička na nelegální teplické party už tolik nevadí

Ačkoli premiér Andrej Babiš (ANO) ještě v pondělí prohlašoval, že by měl Milan Hnilička odejít jak ze Sněmovny, tak z čela Národní sportovní agentury, jeho odvolání na vládě navrhovat nebude. Uvedl, že nechce destabilizovat situaci ve chvíli, kdy se za Hniličku postavila velká část sportovních svazů.

Foto: Novinky

Andrej Babiš (vlevo) a Milan Hnilička

Článek

„Proč bych teď destabilizoval situaci a paralyzoval její práci. Do voleb zbývá osm měsíců, takže pokud ho bude chtít nová vláda odvolat, je to na ní,“ řekl Právu.

Podle něj se Hnilička zachoval férově, když se v úterý vzdal poslaneckého mandátu. „Jeho odvolání považuji za kontraproduktivní, je to slušný člověk, který odpracoval na přípravě a vytvoření agentury spoustu času, omluvil se,“ poznamenal Babiš s tím, že dostal na jeho podporu spoustu e-mailů a textových zpráv.

Hnilička v pondělí oznámil, že se kvůli porušení protiepidemických opatření účastí na oslavě v hotelu vzdá poslaneckého mandátu, o funkci v NSA se rozhodne podle reakcí ze sportovního prostředí.

Slavia a Sparta spolu proti Hniličkovi

Domácí

Babiš však ještě v pondělí dopoledne prohlašoval, že chce, aby rezignoval nejen na mandát poslance, ale právě také na post šéfa Národní sportovní agentury. „Je to strašná chyba a měl by rezignovat na mandát poslance i na funkci šéfa Národní sportovní agentury,“ prohlásil premiér.

Babiš chce Hniličkovu hlavu

Domácí

Premiér tak změnil názor i přesto, že někteří ministři včetně šéfky resortu financí Aleny Schillerové (ANO) již avizovali, že by návrh na Hniličkův konec zřejmě podpořili. „Odsuzuji jakékoliv podobné jednání. Zvlášť my, kteří máme jít příkladem, se nemůžeme takto chovat,“ sdělila Novinkám.

Schillerová: Hniličkův konec bych asi podpořila

Domácí

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka však bylo po úterním jednání poslaneckého klubu hnutí jasné, že má Hnilička podporu jeho většiny. „Zazněla stanoviska jednotlivých členů a pan premiér to slyšel, ale nevyjádřil se k tomu,“ uvedl.

Hnilička skončí jako poslanec. Byla to zbytečná chyba, řekl

Domácí

Hnilička má podporu těch, kterým rozděluje peníze

Většina opozice však již v pondělí žádala, aby Hnilička v čele sportovní agentury skončil.

„Pár měsíců před volbami je to (rezignace na poslanecký mandát) hezké gesto, ale nic víc. Skutečné vyvození odpovědnosti by bylo vzdát se té skutečně lukrativní funkce 'krále' českého sportu. Tady už by to ale reálně bolelo, tedy předpokládám, že si pan Hnilička zařídí podporu prostředí, o jehož financování rozhoduje,“ řekl Novinkám šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan.

Narážel na to, že se Hnilička jako vládní zmocněnec pro sport podílí na rozhodování o rozdělování peněz pro sportovní kluby a organizace. Jejich představitelé tudíž měli podle Hniličkova návrhu o jeho odchodu z funkce rozhodovat.

Hamáček: Škoda, že nikdo nezavolal na party v Teplicích policii

Domácí

V hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala podle Blesku oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr či bývalý premiér Jiří Paroubek. Organizátor i účastníci porušili několik opatření, hrozí jim pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám