Hlavní obsah

Babiš míří po koaličním škádlení za Zemanem na Hrad

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek odpoledne zamíří na Hrad. Minulý týden si ho tam podle informací Novinek pozval prezident Miloš Zeman. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka budou politici řešit aktuální politické dění. Schůzka přichází po vypjatém jednání Sněmovny, kde se k sobě koaliční ANO a ČSSD nechovaly zrovna příkladně partnersky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a Andrej Babiš se vzájemně podpořili zhruba před rokem na Čapím hnízdě. Dnes se sejdou na Hradě.

Článek

„Debata bude zaměřena na aktuální dění na domácí politické scéně i v zahraničí,“ sdělil Novinkám Ovčáček. K diskuzi se podle něj nabízí celá řada témat. „Například i zásadní usnesení Sněmovny ke kauze OKD, která média vesměs ignorují,“ podotkl Ovčáček.

Sněmovna ve středu přijala usnesení, že privatizace těžební firmy OKD byla nevýhodná ekonomicky i sociálně. Hrad to považuje za zásadní vzhledem ke vztahu prezidenta Zemana s uhlobaronem Zdeňkem Bakalou, kterého Zeman veřejně dehonestuje při každé vhodné příležitosti.

Ještě předtím se Sněmovna usnesla k bodu Daňové podvody ministra financí. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) má do konce dubna vysvětlit své záležitosti. Pokud to neudělá, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má podle usnesení vyvodit důsledky. [celá zpráva]

Na otázku, zda bude prezident chtít řešit i daňové záležitosti ministra financí, Ovčáček odvětil, že diskuze se jistě povede o celé řadě témat.

Babiš už včera Novinkám řekl, že ohledně svých daní už nic vysvětlovat nebude, že prý už všechno řekl. Prohlásil také, že Sněmovna je matrix a snaží se ho poškodit. [celá zpráva]

Nakonec však couvl a ve čtvrtek Právu sdělil, že se podvolí tlaku Sněmovny a předsedy vlády Sobotky a do konce dubna vysvětlí, kde vzal peníze na nákup korunových dluhopisů Agrofertu v ceně 1,5 miliardy korun. Dodal, že by své finance měli odkrýt i Sobotka a šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám