Hlavní obsah

Babiš: KSČM v rozpočtu neustoupím

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Právo řekl, že nepřistoupí na to, aby vláda sebrala armádě peníze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Pane premiére, předseda KSČM Vojtěch Filip po hlasování výkonného výboru oznámil, že jeho strana návrh státního rozpočtu nepodpoří, pokud vláda neškrtne 10 miliard pro armádu. Ustoupíte mu?

Nevidím pro to důvod. Nepřistoupím na to, abychom se zachovali stejně jako předchozí vlády, které, jakmile přišla krize, sebraly peníze armádě. Naši vojáci byli a jsou naprosto klíčoví pro boj s epidemií a v dnešním nestabilním světě potřebujeme špičkovou techniku. To je investice do naší bezpečnosti. S KSČM každopádně budeme vyjednávat dál, stejně jako se všemi stranami ve Sněmovně.

Jako třeba s ODS?

S ministryní financí Schillerovou jsme intenzivně vyjednávali v Senátu a s lídry ODS, lidovců a TOP 09 o podpoře mého poslaneckého návrhu na snížení daní zaměstnancům. A podařilo se, aby se balíček ze Senátu vrátil už bez partyzánského návrhu pirátů na zvýšení slevy na poplatníka, pro který schválně hlasovali i soc. dem., aby znemožnili snížení daní pro zaměstnance na 15 procent.

Můj návrh je výhodný pro všechny zaměstnance, i ty s nejnižším příjmem, nezvýší daně živnostníkům, ušetří peníze zaměstnavatelům a obce i kraje si příští rok ještě polepší o 22,7 miliardy a senátní verze sníží zátěž veřejných rozpočtů o 20,3 miliardy.

Jenže daňový zákon chce vetovat prezident Zeman. Máte ve Sněmovně 101 poslanců na přehlasování veta? A pokud jde o rozpočet, už počítáte s provizoriem?

V úterý ve 12.30 jdeme s paní Schillerovou na schůzku s panem prezidentem. Vynaložím veškeré síly, abych ho přemluvil, aby zákon nevetoval. V EU se mi také podařilo přemluvit ostatní země, aby do zohlednění klimatických cílů zařadily náš boj s kůrovcem a přechodně jako palivo i plyn, takže mám natrénováno.

Babiš porušil slib, z jednání Senátu o daních zmizel

Domácí

Také se mi nelíbí navýšení slevy na daňového poplatníka o 3000 korun ročně, jak to prošlo v Senátu, ale je to kompromis. Všechny tyto nepříjemnosti jsme si mohli odpustit, kdyby ČSSD držela dané slovo ze srpna a při hlasování nás ve Sněmovně nepodrazila.

A doufám, že si poslanci na sebe nebudou chtít vzít odpovědnost, že stát bude hospodařit v provizoriu, omezí důchody, zmrazí platy učitelům, zastaví se investice a skončí kompenzace pro podnikatele a živnostníky atd.

Zase rostou čísla infikovaných, ministr zdravotnictví Blatný říká, že příští týden se země vrátí do 4. stupně PES, jenže už teď jsou v něm výjimky. Menší obchody a služby zůstanou otevřené, jak to ale bude s restauracemi?

Počkáme si, s čím přijde pan ministr. Pro mě je klíčové ochránit životy našich občanů, nezahltit zdravotní systém a udržet život alespoň v trochu normálních kolejích.

Je pravda, že po prvních zkušenostech se ukazuje, že PES není dokonalý, že je zbytečně složitý a postihuje dohromady segmenty, které by mohly být oddělené. Pan ministr Blatný ale vždy tvrdil, že PES není zákon, ale jsou i jiná kritéria, na základě kterých navrhuje opatření.

Takže uznáváte, že PES přispěl do chaosu v komunikaci, jak vládě vytýká opozice?

Žádný chaos není, ale jsme ve válce s virem, který je zákeřný a zabíjí, a učíme se za pochodu a reagujeme jako ostatní země v EU.

Říkal jsem panu Blatnému, že při návrhu opatření musí předkládat srovnání i s okolními zeměmi a že musí dohlédnout na to, aby jeho podřízení nedělali zbytečné administrativní chyby, kterých v poslední době bylo opravdu dost. Nepomohl ani inzerát k očkování, který se designově vůbec nepovedl.

Pokud jde o opozici, tak jediný důvod, proč nechtěla prodloužit nouzový stav o měsíc až do 11. ledna, byl, aby zase mohli útočit na vládu. Kdyby jim záleželo na lidech a jejich zdraví a ne na zviditelnění, tak nouzový stav prodlouží rovnou o 30 dní, ne jen do 23. prosince.

ON-LINE: Švýcary děsí exponenciální růst nákazy, hospody budou zavírat v 19 hodin

Koronavirus

Teď chtějí rychle rozvolňovat jako na jaře, pak zase budou chtít rychle zavírat jako na podzim. Už zapomněli, jak jsme kupovali postele, sháněli oxygenační přístroje a připravovali se na to, jestli epidemii naše zdravotnictví zvládne.

Od února jsme v neuvěřitelném zápřahu. Jako všichni i já si přeji vrátit se do normálu, ale zatím to není možné a předpokládá se, že půl roku tu virus ještě bude.

Na Evropské radě se mluvilo o tom, že největší vlny se čekají v lednu a únoru. Virus je živý, zákeřný organismus, který zabíjí po celé Evropě. V SRN ve čtvrtek zemřelo rekordních téměř 600 lidí, horší se situace ve Švédsku a dalších zemích v Evropě. V Izraeli, kde zavedli nekompromisní lockdown, opět roste počet infikovaných. Jediným řešením je prostě vakcína.

Jak chcete přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat?

Je to náš hlavní úkol a absolutní priorita a jediný způsob, jak můžeme pandemii zvládnout. Musí to být na způsob perfektně promyšlené a zorganizované vojenské operace. A musíme vyvracet dezinformace kolem očkování a opakovat, že bude dobrovolné a bude zdarma.

Vy sám se necháte očkovat?

Pokud mi to lékař vzhledem k mým zdravotním komplikacím doporučí, tak ano. Ale přece se lidi nebudou očkovat jenom kvůli Babišovi, ale hlavně kvůli sobě a svým blízkým. Ale máte pravdu, měli bychom jít příkladem. Podobné je to s antigenními testy.

Od 18. prosince se lidé budou moci nechat dobrovolně a zdarma testovat, aby měli před Vánocemi alespoň nějakou jistotu, že nenakazí své blízké. Všichni, kteří opatření nedodržují, by měli mít na paměti, že přenos viru může zabít někoho z jejich rodiny či kamarádů. Ta ohleduplnost vůči ostatním je klíčová, bez toho, aby lidé byli solidární, to nemůže zvládnout žádná vláda. Virus porazíme jedině společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám