Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlužovat nebude. Babiš to nechce a Hamáček mu ustoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš v úterý řekl televizi Prima, že on ani ostatní ministři za hnutí ANO nechtějí prodloužit nouzový stav. Ministři za ČSSD jsou podle premiéra naopak pro jeho prodloužení. Vláda o prodloužení nouzového stavu má jednat ve čtvrtek. Podle mininistra vnitra Jana Hamáčka už ale nemá smysl o prodloužení nouzového stavu usilovat přes premiérův odpor.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Musíme si vyříkat argumenty,” uvedl Babiš, podle kterého ministři za ANO nechtějí dál prodlužovat nouzový stav, zatímco ministři za sociální demokracii jsou naopak pro prodloužení. Vláda bude tento rozpor mezi koaličními partnery řešit ve čtvrtek.

Nouzový stav kvůli šíření koronaviru platí v Česku zatím do konce dubna.

Hamáček: Dobře. Zruším tedy centrální distribuci

„Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat,” odpověděl Hamáček na dotaz Novinek.

Zároveň ale varoval, že rozhodnutí může zkomplikovat dodávky zdravotnických pomůcek, které se nyní díky nouzovému stavu nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách.

„Zadám na ministerstvu vnitra pokyny k přípravě ukončení centrální distribuce ochranných pomůcek k 30. dubnu s tím, že se od 1. května budeme řídit všichni standardním postupem podle zákona o zadávání veřejných zakázek a kompletečního zákona,” dodal Hamáček pro Novinky.

Vláda se dosud neshodla

Kabinet se dosud nerozhodl, zda bude žádat poslance o možnost nouzový stav znovu prodloužit.

Předseda ČSSD Hamáček, který je zároveň šéfem Ústředního krizového štábu, opakovaně prohlásil, že prodloužení nutné bude. Argumentuje především snazšími centrálními nákupy ochranných prostředků.

„Mají-li být pozitivní výsledky dosavadního enormního úsilí zachovány (...) , je zcela nezbytné nouzový stav prodloužit,” apeloval ještě v pondělí dopisem na Babiše Hamáček. „Podtrhuji, že pouze nouzový stav (...) umožňuje využít výjimek ze zadávacího řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tato výjimka tak umožňuje obstarat potřebný materiál v řádu hodin či jednotek dnů, což za běžné situace možné není.”

Další prodloužení nouzového stavu? Hamáček to nemá vůbec jisté ani u Babiše

Koronavirus

Skeptická je vůči následkům konce nouzového stavu 30. dubna i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). „Pokud by se tak stalo, budu chtít hlavně vědět, jak po ukončení nouzového stavu ochráníme seniory, jak pomůžeme českým firmám, rodinám i jednotlivcům překonat tuhle krizi. Nouzový stav sice můžeme odvolat „škrtnutím pera“, ale reálnou nouzi lidí tím neodstraníme. Na to je potřeba myslet,” napsala Novinkám.

Babiš v pondělí vyzval členy kabinetu, aby si na otázku vytvořili každý vlastní názor. Z došlých odpovědí vyplývá, že ministři sociální demokracie chtějí stav nouze prodloužit, ministři za ANO nechtějí, řekl večer Primě premiér.

S prodloužením nouzového stavu nesouhlasí ani ministryně financí Alena Schillerová, řekla to v pondělí večer po jednání vlády. Podle informací Novinek se proti dalšímu prodlužování vyslovila řada poslanců hnutí ANO na dopoledním jednání poslaneckého klubu.

Opozice je proti prodloužení

K dalšímu prodlužování nouzového stavu je skeptická i opozice, která první prosby vlády o prodloužení ve sněmovně svými hlasy posvětila. Nyní však podle nich epidemiologická situace změnila.

„My jsme na minulé schůzi říkali, že chceme znát důvody, proč vláda potřebuje prodloužení nouzového stavu. Vláda nám nic takového neřekla, nouzový stav není potřeba, nevidíme pro to důvod a nepodpoříme žádné prodloužení nouzového stavu a nevím ani, co by nás přesvědčilo,” řekl šéf ODS Petr Fiala.

Že další prodloužení nouzového stavu nepodpoří, potvrdili dopoledne i poslanci TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám