Hlavní obsah

Babiš: ČR by měla zvážit, zda se nepřidá k žalobě na kvóty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) měla zvážit, zda se nepřipojí k žalobě na povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Chce to probrat s kolegy z vlády. Žalobu podává například Slovensko.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Já se zeptám kolegů, jestli nechceme přehodnotit náš přístup. Každý ví, že to nefunguje, protože nefungují hotspoty. K nám žádní uprchlíci přijít nechtějí, všichni chtějí do Německa," uvedl Babiš, podle něhož je nepřijatelné, aby Česku někdo uprchlíky nutil.

Nečeká, že by žaloba uspěla, ale je prý nutné dát najevo, že není možné, aby v EU rozhodovaly jen velké státy: „Musíme možná ještě i zvážit, jestli se nepřidáme k té žalobě, co dalo Slovensko na kvóty, protože kvóty jsou nesmysl. Polská vláda také říká, že jsou nesmysl. Všichni to vědí."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Babišův nápad ihned reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Číny. Řekl, že Babišovu postoji nerozumí, protože koaliční strany už se jednou dohodly, že se k žalobě připojovat nebudou.

„Zdá se, že jde o nějakou další změnu jeho názoru,” řekl Sobotka.

Vyjádření Bohuslava SobotkyVideo: Novinky

Žalobu je potřeba zkusit, míní Fiala

Žalobu naopak podporuje opoziční ODS. „Žaloba je nutná, je potřeba ji zkusit. Domnívám se, že ČR by se měla přidat k aktuální iniciativě nové polské vlády,” komentoval předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Polsko po nedávných teroristických útocích v Paříži uvedlo, že je potřeba přehodnotit dohodu o přerozdělení uprchlíků podle kvót mezi země Evropské unie.

Česká republika s kvótami, které odhlasovali ministři vnitra EU, nesouhlasí. Stejně jako Slovensko či Maďarsko. Tyto země chtějí kvůli rozhodnutí ministrů podat žalobu u Evropského soudního dvora.

Politici připomínají, že zatím nefunguje mechanismus, na jehož základě by se uprchlíci do jednotlivých zemí posílali. To by mělo fungovat prostřednictvím hotspotů, na nichž by se lidé v Řecku registrovali. Sami utečenci směřují nejčastěji do Německa či Švédska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám