Hlavní obsah

Zpomalit růst platů politiků? To nepodpoříme, oznámil Hamáček

Praha
Aktualizováno

Poslanci ČSSD nepodpoří návrh Pirátů, aby Sněmovna jednala o zpomalení růstu platů ústavních činitelů, tedy například poslanců, senátorů či soudců. Předseda soc. dem. a ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček to oznámil na tiskové konferenci před středeční mimořádnou schůzí dolní komory. Poslancům by tak platy od ledna mohly vzrůst o 15 tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Piráti chtějí do hry vrátit návrh předchozí vlády, který měnil výpočet platové základny politiků tak, aby se jejich platy nezvyšovaly.

„Poslanci byli dlouhodobě kritizováni za to, že jsou profesní skupinou, která rozhoduje o svých platech. Je v pořádku, že by poslanci neměli rozhodovat o svých platech. Pokud bychom podpořili návrh Pirátů, dostali bychom se zpátky, že si o tom rozhodujeme sami,” vysvětloval Hamáček.

„Je to vyřešeno, je to nastaveno automaticky. Mám za to, že bychom znovu neměli otevírat debatu a řešit,” dodal.

Naopak návrh Pirátů podpoří hnutí ANO, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Mimořádná schůze má být především o důchodech, ale vzhledem k tomu, že nejde o mimořádnou schůzi, ale o schůzi, kterou svolal sněmovní organizační výbor, je možné na její program zařazovat další body.

Piráti by s poslanci hnutí ANO, kterých je 78, při plném počtu dali dohromady sto hlasů. Zbrzdění navyšování platů nachází podporu i u hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Babiš ve středu novinářům při příchodu na jednání vlády řekl, že o podporu zařazení bodu požádal šéfa sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Je to náš návrh, tvrdí Babiš

Premiér uvedl, že jde o návrh, který předložila minulá jednobarevná vláda ANO. „Moje vláda to navrhla, protože platy nemají růst takovým tempem, my jsme to zdědili. Jako poslanecký klub to podporujeme. Další navyšování platů není na místě,” uvedl.

Současně upozornil, že poslanci budou hlasovat proti sobě, když si zbrzdí růst vlastních platů. „Hlasovat proti vlastním příjmům možná pro ně bude neobvyklé, ale je to tak,” uvedl s tím, že předpokládá, že svůj klub přesvědčí.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík minulý týden řekl, že jeho strana návrh předloží tak, aby prošel legislativním procesem do konce roku. „Když se to nestihne, tak dojde k nárůstu o 20 procent, který považujeme za naprostou ostudu a nechceme s tím mít nic společného,” uvedl.

Výpočet platů

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjejí. Pro letošní rok se základna počítala jako 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, přičemž tento koeficient od roku 2015 postupně narůstal. Před tím byly platy politiků zmraženy a nezvyšovaly se. Příští rok a v následujících letech by měl být koeficient podle platného zákona 2,75.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí bývalé vlády spočívá v zachování letošních 2,5 i do budoucna.

Stát by při pomalejším růstu platů ústavních činitelů ušetřil také na víceúčelových paušálních náhradách politiků, jež se od platové základny také odvíjejí.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby ústavním činitelům od ledna skokově vzrostly platy o 20 procent?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
Celkem hlasovalo 5599 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám