Hlavní obsah

Autoškoly nestíhají. Komisařů málo, zdržoval i virus

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Udělat si v Česku, ale zejména v Praze řidičský průkaz je problém. Ačkoli žáci autoškol mají ze zákona maximálně patnáct dnů od ukončení výuky na termín zkoušek, často se tato lhůta protahuje až na tři měsíce. Důvod? Zkoušejících komisařů je velmi málo a noví nepřibývají. Zdržení ale zařídil i koronavirus, výpadek testů trval šest týdnů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V ČR chybějí školicí střediska a tabulkové mzdy nejsou rozhodně pro nové uchazeče o komisaře motivující. Ročně tak na řidičský průkaz čeká neúměrně dlouho přes sto tisíc žadatelů.

„Tento problém je dlouhodobý a s covidovou krizí jen eskaloval,“ řekl Právu Patrik Nosek, jednatel pražské autoškoly Nobe. „Komisaři jsou špatně odhodnoceni a nemají motivaci. Problém je i v tom, že musí jednou za pět let projít přezkoušením, a to je špatně,“ míní Nosek.

Jedu s dobou potřetí. Pokročilá autoškola pro seniory letos opět běží

AutoMoto

V Praze je podle něj situace nejhorší, ale v ostatních krajských městech bude situace obdobná. „Jako řešení bych viděl zřídit nová školicí centra pro komisaře a především jim zvýšit mzdy,“ dodal. Školicí střediska jsou v celé ČR jen dvě, v Pardubicích a v Brně.

Zkušební komise podle Noska zahlcují i dlouhodobě neúspěšní uchazeči, kteří mohou zkoušku opakovat třeba i desetkrát. „Hodně by pomohla zkouška ‚třikrát a dost‘. Někteří lidé na to nemají, nenarodili se pro to, aby řídili. To se týká mužů i žen,“ míní Nosek.

Víc přípravy v zimě

Zákon o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel platí od roku 2001. Ve Sněmovně nyní leží jeho novela, kterou podala skupina poslanců napříč spektrem a podle níž by mohl neúspěšný uchazeč o získání řidičského průkazu opakovat zkoušku jen dvakrát. Pokud by třikrát propadl, musel by znovu opakovat celou výuku.

Podle jedné z předkladatelek Heleny Langšádlové (TOP 09) návrh stále čeká na projednání. „Je tam navrženo, aby se schválil v prvním čtení,“ řekla Právu.

Propadl vám během krize řidičák? Na vyřízení nového máte ještě 7 měsíců

Ekonomika

Zkušební komisaři spadají pod magistrát, který je zejména v Praze zahlcen administrativou. „S ohledem na neustálé navyšování administrativních požadavků reaguje Praha postupným zvýšením systemizovaných tabulkových míst zkušebních komisařů – referentů, nicméně narážíme nejen na určité limity finančního ohodnocení, ale i menší zájem zkušebních komisařů s průkazem,“ řekl Právu mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

„Často musíme přijímat zaměstnance bez průkazu a ty na své náklady nechat vzdělat ve vstupním školení v délce osmi týdnů, které se pořádá pouze dvakrát ročně,“ doplnil. Magistrát podle něj například požadoval po ministerstvu dopravy možnost rozdělit zkoušky na motocykly na dvě samostatně hodnocené disciplíny. „Tím by došlo k razantnímu snížení administrativní náročnosti na komisaře a zkoušky by se urychlily,“ řekl Provazník.

Auto nabouralo na Zlínsku do domu, řidiči naměřili tři promile

Krimi

Autoškoly by podle něj měly vzdělávání studentů lépe rozvrhnout, většina žadatelů chce totiž stihnout zkoušky na řidičák před létem a v některých měsících je pak nezvladatelný nápor uchazečů. „Výuka a příprava by měly probíhat více i přes zimu a začátkem roku,“ řekl mluvčí magistrátu.

Řidič zařadil místo rychlosti zpátečku, auto zamířilo do Berounky

Krimi

Autoškol se dotkla i razantní protiepidemiologická opatření. Neprobíhaly ani zkoušky. „Počet žadatelů se tak o šest týdnů posunul do období dovolených, čímž došlo k úbytku odbavených žadatelů,“ uvedl Provazník. A aby toho nebylo málo, ministerstvo dopravy poslalo v červnu a v červenci deset zkušebních komisařů na povinné školení.

I přesto není podle magistrátu zatím nutné budovat nové školicí středisko, jak navrhují zástupci autoškol. „Spíš se kloníme k novelizaci zákona, která by nám, pokud by byly zohledněny zkušenosti, v mnoha ohledech pomohla,“ řekl mluvčí Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám