Hlavní obsah

Jedu s dobou potřetí. Pokročilá autoškola pro seniory letos opět běží

Na řidiče pokročilého věku se řada ostatních motoristů dívá skrz prsty. Projekt „Jedu s dobou” se snaží, aby k tomu neměli důvod a aby naši rodiče a prarodiče jezdili co nejbezpečněji, ať mají letitý, či moderní vůz.

Foto: Marek Bednář, Novinky

V rámci kurzů bezpečné jízdy se aquaplaning často zkouší v bezpečném prostředí. Zde v rámci kurzu pro seniory „Jedu s dobou”.

Článek

Řídí dlouho a začínali na „embéčkách” či „stodvacítkách”, takže mají spoustu zkušeností. Jenže jejich reakce, zrak a pohyblivost už nejsou, co bývaly. Jsou proto senioři horší řidiči? Abychom na tuto otázku mohli jednoznačně odpovědět „ne”, pomáhá projekt s názvem „Jedu s dobou”, který letos běží ve třetím ročníku.

Je organizovaný Autoklubem ČR a financovaný z Fondu zábrany škod, do kterého všichni řidiči přispívají v rámci svého povinného ručení. A jeho principem je v podstatě pokročilá autoškola pro lidi pokročilého věku, aby si osvěžili pravidla, zdravovědu i některé novinky v pravidlech silničního provozu.

Kurz projektu Jedu s dobou v Příbrami (Archivní video)Video: Novinky

Před časem jsme si v Příbrami tuto školu bezpečné jízdy vyzkoušeli i my a co do důkladnosti si nezadá např. s kurzy pořádanými pro začínající řidiče. Základní princip je totiž podobný - co nejvíce času strávit za volantem vlastního auta a v bezpečí polygonu si vyzkoušet jeho chování v extrémních situacích.

Čeští důchodci se učí ovládat auta v extrémních situacích, zájem je velký

AutoMoto

Mimo jiné jde o správné zvládnutí smyku, správnou techniku vyhýbacího manévru či krizové brzdění v různých rychlostech a na různých površích. Kurz obsahuje také nácvik první pomoci, do kterého se samozřejmě účastníci aktivně zapojí, nehledí jen na zkušeného zdravotníka, jak se to má dělat.

Jak moc pomáhá ABS? Zkusili jsme kurz bezpečné jízdy v autě bez něj

AutoMoto

Podle tiskové zprávy Autoklubu by všichni účastníci takové školení doporučili dalšímu řidiči.

„Spokojenost a přibývající pozitivní ohlasy účastníků svědčí o tom, že projekt je užitečný a trefili jsme se jím přesně do poptávky řidičů seniorů. Byl o něj velký zájem. Všem, na které se loni nedostalo, mohu s radostí oznámit, že letos bude ještě o 16 kurzů více než v předchozím ročníku,” říká Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a předseda Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů.

V letošním roce bude na osmi polygonech v Česku: v Ostravě, Třinci, Vysokém Mýtě, Jihlavě, Hradci Králové, Sosnové u České Lípy, Příbrami a Mostě. Celkem se bude konat 144 turnusů - kdy přesně, najdete na webu projektu - a pro řidiče nad 65 let věku je účast bezplatná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám