Hlavní obsah

Ať si rozmyslí, za koho chce bojovat, vzkázal Hamáček Zimolovi. Ten ČSSD opustit nehodlá

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda jihočeské soc. dem. Jiří Zimola ve středu potvrdil informace Práva a v krajských volbách v příštím roce bude kandidovat za hnutí Změna 2020. Do hnutí chce přivést členy ČSSD i nestraníky. Vedení soc. dem. se však jeho konání nelíbí a Zimolu vyzývají, aby v případě kandidatury za Změnu odešel z ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Zimola a Jan Hamáček

Článek

Zimola ale vzkázal, že ČSSD opustit nehodlá. Ničeho proti straně se prý založením vlastního politického hnutí nedopustil. „Nemáme v plánu střílet do nohy ČSSD a ani stranu nějak štěpit. Je to určitá vize, s níž chceme do voleb jít, a vycházíme z modelu, který využil Michal Šmarda,“ řekl Zimola ČTK.

Připomněl, že Šmarda loni v komunálních volbách v Novém Městě na Moravě jako člen sociální demokracie vedl formaci Lepší Nové Město a stal se starostou.

Zimola chce prý stejně tak Změnu 2020 otevřít nestranickým kandidátům.

Zimola zakládá hnutí Změna 2020

Krajské volby

Ještě v úterý přitom tvrdil, že nepatří mezi zakládající členy hnutí a o jeho účasti v krajských volbách proto hovořit nemůže. Radní Týna nad Vltavou David Slepička (ČSSD) však Právu sdělil, že hnutí založil na Zimolovu žádost.

Konání jihočeských politiků se však nelíbí centrále ČSSD. „Pokud někdo značce ČSSD nevěří, měl by se rozhodnout, za koho chce ve volbách i v politice bojovat,“ napsal Právu předseda soc. dem. a vicepremiér Jan Hamáček.

„ČSSD je otevřená strana a počítá s tím, že v některých krajích bude kandidovat společně s nezávislými osobnostmi, s kterými sdílí podobné hodnoty, v rámci širších koaličních uskupení, jako např. Michal Šmarda v Novém Městě na Moravě v obecních volbách. Vždy však naši kandidáti budou pod naší značkou ČSSD. To může přispět k otevření a posílení ČSSD. Zakládání nových stran a hnutí je však něco jiného,“ uvedl také.

Šmardův model byl jiný

Místopředseda ČSSD Šmarda Právu řekl, že model, který volí Zimola, se od toho, který zvolil v Novém Městě, liší. „Já tomu nerozumím. Je to sociální demokrat a zároveň chce do voleb za jiné hnutí?“ podivil se.

Zimola zvažuje do voleb vlastní stranu proti ČSSD

Volby

„My v Novém Městě jsme jako ČSSD oslovili nestraníky a vytvořili koalici (pod názvem Lepší Nové Město - pozn. red.). Pokud to má také tak, tak v pořádku. Pokud ČSSD půjde do koalice s jiným subjektem a požádá vedení o souhlas, tak s tím nebudeme mít problém. Podobný postup chce zvolit hejtman Netolický v Pardubickém kraji,“ uvedl Šmarda.

Podivil se však, že tak Zimola učinil sám bez diskuze s ostatními členy jihočeské ČSSD.

Místopředseda Ondřej Veselý, který stejně jako Zimola pochází z jihočeské organizace, konání tamního předsedy soc. dem. zkritizoval. Zdůraznil, že pokud chce Zimola ČSSD dostat na kandidátku jiného subjektu, měl o tom jednat ve stranických orgánech.

„Je možné vytvořit kombinovanou kandidátku, ale musela by ji podat ČSSD, i když by se jmenovala ta samotná kandidátka jinak. Druhá možnost je vytvořit koaliční kandidátku s více stranami. Ale neexistuje, aby někdo založil vlastní subjekt, tam by přišli členové ČSSD. To je v rozporu se stanovami a je to na vyloučení takového člověka,“ řekl Právu Veselý.

„Já tedy očekávám, že by takový člověk odešel sám,“ dodal.

Zaorálek: Zimola neví, čí je. Musí se rozhodnout

Domácí

Konání bývalého jihočeského hejtmana zkritizoval i předseda poslanců Jan Chvojka. „Zatím o Zimolově projektu nevíme skoro nic. Považoval bych za slušnost, aby s ním bylo vedení soc. dem. seznámeno dřív než média. To se bohužel nestalo. Takový přístup těžko mohu hodnotit kladně,“ napsal Právu.

Zimola uvedl, že nové hnutí je důkazem, že někteří členové jihočeské ČSSD mají odlišný názor na fungování strany než vedení. „Je to tak. Není tajemství, že jsme byli považováni za kritiky a Zimola byl brán za rebela. Ale vzhledem k posledním předvolebním průzkumům se ukazuje, že ta kritika zřejmě nebyla lichá,“ uvedl Zimola.

Průzkum: ČSSD a SPD by se nedostaly do Sněmovny

Domácí

ČSSD se delší dobu v předvolebních průzkumech pohybuje kolem pěti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám