Hlavní obsah

Armáda shání řidiče i IT experty

Nejen špičkové vojáky přímo do boje potřebuje Armáda ČR. Zájem má o nejrůznější profesní specialisty. Nejvíce mezi nimi postrádá řidiče nákladních vozidel (skupiny C, CE), odborníky na informační technologie (IT) a elektrospecialisty.

Foto: Jindřich Gitner, Právo

Příslušník aktivních záloh u tatrováckého speciálu Titus během armádní prezentace v Praze.

Článek

„Hledáme také specialisty v oborech IT, kyberbezpečnost a elektro. Armáda má o ně velký zájem. Nyní nábor probíhá k nástupním termínům srpen a listopad,“ potvrdila Právu Magdalena Dvořáková z kanceláře náčelníka Generálního štábu AČR.

Zájem je ale samozřejmě i o další vojáky. Své stavy potřebuje doplnit například i 43. výsadkový pluk či Hradní stráž. Všechny pozice lze najít na webu kariera.army.cz. „Rekrutéři se zájemce snaží kontaktovat co nejdříve, ať telefonicky, nebo přes SMS a e-mail. Nejvíce zájemců je z Prahy a Středočeského kraje,“ doplnila Dvořáková.

Vláda schválila rychlejší nákup vojenského materiálu za 48 miliard korun

Domácí

Zájemce o službu v armádě může jít buď cestou profesionála, anebo se přihlásit do aktivních záloh či na dobrovolnické cvičení, přičemž nadále má své zaměstnání a na cvičení je uvolňován. Zájem o službu v armádě vzrostl podle Dvořákové proti období před ruskou invazí na Ukrajinu dvojnásobně, a o aktivní zálohy či cvičení dokonce desetinásobně.

Vojáci z povolání jsou vázáni minimálně na čtyři až sedm let, do aktivních záloh na dobu do tří let. Nejčastější důvod nepřijetí do služebního poměru vojáka z povolání je nesplnění zdravotní způsobilosti. O tom, jak konkrétně probíhají testy fyzické kondice a jak se na ně připravit, informují rovněž stránky www.kariera.army.cz.

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků

Domácí

Třicet tisíc lidí k boji

Z náborových plánů zveřejněných v závěru loňského roku na armádním webu vyplývá, že armáda by ráda letos přijala 1200 nových členů aktivních záloh a přes tisíc vojáků z povolání.

Ministryně Jana Černochová (ODS) na začátku ledna prohlásila, že by bylo ideální, aby ročně do armády přišlo dva tisíce nových vojáků. Ke konci minulého roku ministerstvo obrany registrovalo přes 3600 členů aktivních záloh a bezmála 27 tisíc vojáků z povolání. Dále má resort obrany 7000 občanských zaměstnanců a více než 1100 státních zaměstnanců.

V loňském roce se profesionálními vojáky stalo 1228 mužů a žen. Mimochodem, k 31. prosinci bylo v celém resortu obrany 3700 vojákyň, jež tvořily 13,6 procenta celkového počtu vojáků z povolání. Nejbližší veřejnou náborovou akcí, kde se lze s podmínkami a možnostmi v armádě seznámit osobně, je Army den v pražském obchodním domě Flora 28. května.

Příklady platů vojáků
HodnostHrubý plat a příspěvek na bydlení
svobodník37 550 Kč
četař40 570 Kč
rotný45 280 Kč
praporčík52 640 Kč
nadporučík55 500 Kč
kapitán62 070 Kč
major68 620 Kč
Podmínky pro přijetí
Profesionální vojáci
18 let a více
občanství ČR
trestní bezúhonnost
zdravotní způsobilost
alespoň výuční list
ke dni nástupu do služby nebýt členem politické strany, hnutí, odborové organizace
složení vojenské přísahy
Aktivní zálohy
alespoň výuční list a podepsání prohlášení o nepodporování extremismu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám