Hlavní obsah

Armáda pošle Iráku tisíce samopalů, část jsou možná šmejdy

Právo, Marie Königová

Tisíce samopalů daruje Česko v příštím roce Iráku na boj proti Islámskému státu. Víc než polovinu zbraní si ale budou muset Iráčané podle informací Práva prověřit a případně opravit, protože jde o použité samopaly, u nichž Česko nezaručuje funkčnost.

Foto: army.cz

Voják se samopalem verze 58

Článek

Součástí daru bude 3000 nových samopalů vzor 58 V, dále 3600 kusů stejných zbraní již použitých a 7,2 miliónu nábojů, vše v celkové hodnotě 21,5 miliónu korun. Předání tak jako v minulém případě z letošního srpna zprostředkuje vláda USA.

„V případě použitých samopalů bude jejich budoucí uživatel prostřednictvím vlády USA jako příjemce daru upozorněn, že u nich nelze garantovat funkčnost, a bude mu doporučeno provést u těchto samopalů revizi před jejich použitím v boji, příp. tyto samopaly používat jako zdroj náhradních dílů,“ uvádí se ve zdůvodnění návrhu smlouvy.

Návrh vládě brzy předloží resorty zahraničí a obrany a Právo jej získalo. Iráčany tedy na nutnost revize stavu zbraní musí, jak vyplývá z textu, upozornit americká strana. Veškerý darovaný vojenský materiál již česká armáda vyřadila z výzbroje. „Materiál je darován ve stavu, v jakém je,“ stojí v návrhu smlouvy.

Iráčané si pomoci cení

Ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO) v dokumentu uvádějí, že irácká vláda si velmi cení pomoci, kterou ČR dosud poskytla. Dá se tedy předpokládat, že česká vláda bude i tentokrát s darem souhlasit. Již loni a letos bez problémů schválila bezplatné poskytnutí munice ze starších armádních zásob pro irácké vojáky a policisty celkově za 41 miliónů korun.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Česká munice byla ve středu připravena k přeložení do amerických transportních letadel.

„Bezpečnostní situace na severu Iráku vlivem působení ozbrojenců tzv. Islámského státu nadále zůstává složitá, jak podtrhli představitelé ministerstva pro pešmergy kurdské regionální vlády v Irácké republice během svých jednání v Praze,“ tvrdí ministři. Proto Iráčané požádali o další pomoc.

Dopravu opět zajistí USA

„Darování dalšího vojenského materiálu iráckým ozbrojeným a bezpečnostním silám za účelem jejich podpory v boji s ozbrojenci IS by představovalo významný příspěvek ČR v boji s terorismem, na podporu Iráku a pro zlepšení kritické humanitární situace a situace uprchlíků v postižených oblastech,“ napsali české vládě ministři zahraničí a obrany.

Vláda USA se ve smlouvě zaváže, že materiál převede pouze iráckým ozbrojeným a bezpečnostním silám a bez výslovného písemného souhlasu ČR ho neposkytne žádné jiné třetí straně.

USA zajistí na své náklady také převoz daru do Iráku. Ministerstvo obrany ve vlastní režii pouze přepraví zbraně na určené místo na českém území, kde si ho Američané převezmou. Minulé zásilky odváželi Američané z pardubického letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám