Hlavní obsah

Armáda obnoví minometné střelby v Brdech

Armáda bude v bývalém vojenském prostoru v Brdech znovu cvičně střílet z minometů. V chráněné krajinné oblasti (CHKO) to pomůže zachovat unikátní vřesoviště v prostoru cílové plochy Brdo. Kdy přesně budou střelby probíhat, zatím není jasné. Armáda bude o přesných datech informovat úřady, obce i veřejnost, řekl Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Pohled z rozhledny na Brdu

Článek

Armáda stanovila pro střelbu z minometů devět palebných postavení podle jejich ráže. „Většina z těchto postavení se nachází na území posádkového cvičiště 13. dělostřeleckého pluku, kromě palebných postavení Podluhy a Sýkorka levá, které jsou ale umístěny v ochranném pásmu posádkového cvičiště. Tato postavení budou využívána jen zřídka,” uvedl Vala.

Jinecký útvar prostor využívá v součinnosti s dalšími armádními útvary jednou až dvakrát za čtvrtletí. Ohrožená místa budou při střelbě z minometů uzavřená podobně jako při dosavadní střelbě z kulometů ráže 12,7 milimetru.

Chráněná krajinná oblast Brdy má novou naučnou stezku

Cestování

Vedení CHKO podle Valy obnovení střeleb z minometů podporuje. Současný způsob užívání posádkového cvičiště totiž neumožňuje dostatečné narušení povrchu pro zachování vřesoviště na cílové ploše Brda. „Opětovné zavedení střeleb proto podpořila i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR,” dodal Vala.

V případě, že by člověk do brdské přírody nezasáhl, oblast by zarostla expanzivními druhy rostlin. K zachování unikátních vřesovišť napomáhají také řízené požáry.

CHKO Brdy ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám