Hlavní obsah

Armáda neplatí obci za letiště

Právo, Patrik Biskup

Je to ve státním zájmu. Tak se ministerstvo obrany brání placení za užívání obecních pozemků v části areálu bývalého vojenského letiště u Plzně, které v roce 2014 získala obec Nová Ves zpět jako historický majetek. Armáda se žalobou domáhá, aby soud rozhodl o zřízení věcného břemena na těchto pozemcích a tím o jejich bezúplatném užívání.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Armádní letiště Líně u Plzně

Článek

Starosta obce Miroslav Sedlák (nez.) před soudem upozornil na to, že ministerstvo obrany areál letiště v roce 2009 komerčně pronajalo soukromé firmě a inkasuje peníze.

„Po nás chtějí, aby mohli užívat naše pozemky gratis. Tohle nemůžeme dopustit. Musíme se přece chovat jako řádní hospodáři. To bychom taky mohli skončit před soudem za to, že okrádáme obec,“ prohlásil Sedlák.

Jedná se zhruba o 250 tisících metrů čtverečních plochy. „Ročně nám utíkají milióny,“ upozornil starosta.

Zákon říká, že v těchto případech se věcné břemeno zřizuje pouze pro nezbytnou dobu a v nezbytném rozsahu. Ministerstvo chtělo zřídit věcné břemeno skoro na všech pozemcích včetně těch, které nyní využívá soukromý subjekt.
Eva Kubiková, právnička obce Nová Ves

Po navrácení pozemků v roce 2014 ministerstvo požádalo obec o zřízení věcného břemene na tyto pozemky s tím, že je to nezbytně nutné pro plnění úkolů organizační složky státu.

„Zákon říká, že v těchto případech se věcné břemeno zřizuje pouze pro nezbytnou dobu a v nezbytném rozsahu. Ministerstvo chtělo zřídit věcné břemeno skoro na všech pozemcích včetně těch, které nyní využívá soukromý subjekt. Nikdy nám nedoložilo své tvrzení o potřebě užívání těchto pozemků pro plnění úkolu státu,“ vysvětlila právnička obce Eva Kubiková.

Žaloby z obou stran

Obec proto resort obrany zažalovala za dlužné nájemné za roky 2014, 2015 a 2016. Na to ministerstvo reagovalo žalobou na zřízení věcného břemene.

„V žalobě zdůrazňujete význam letiště pro obranu státu, fungování letecké záchranné služby či pro součinnostní výcvik s jednotkami NATO. Tak vlastně proč ministerstvo obrany neprovozuje letiště v těchto intencích?“ zeptala se soudkyně Dana Reimannová právního zástupce ministerstva.

Ten vysvětlil, že tomu brání složité právní vztahy na letišti.

„Ministerstvo podalo už před časem žalobu na vyklizení letiště současným provozovatelem kvůli dluhu na nájmu. Dodnes soud nerozhodl. Až se tohle dořeší, očekávám, že bude ujasněno, kdo bude letiště provozovat. Poslední zprávu mám takovou, že letiště chce ministerstvo znovu obnovit. Mělo by sloužit jako záložní jak pro potřeby armády, tak pro integrovaný záchranný systém,“ argumentoval právní zástupce ministerstva Marek Vlasák.

Pronájem na 99 let

Podle soudkyně má ministerstvo ve sporu s obcí pramalou šanci na úspěch.

„Pro mě je důležité, kdo je nyní provozovatel letiště a jak ho využívá. V daném případě zatím nejsou pro vznik věcného břemene splněny podmínky, “ prohlásila Reimannová a po dohodě obou stran řízení přerušila s tím, aby ministerstvo konkrétně doložilo nutnost zřízení věcného břemene.

Podle dosud platné smlouvy má letiště pronajaté na 99 let společnost PlaneStation Pilsen. Ta přestala platit nájem poté, co jí ministerstvo odmítlo vyplatit finanční kompenzaci za údajně zmařený projekt na využívání letiště pro větší dopravní letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám