Hlavní obsah

Arenberger koupil byt asi neoprávněně

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) zřejmě oklamal městskou část Praha 1, když zde kupoval byt. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy si v roce 2019 koupil za 11,5 milionu byt v Bolzanově ulici, který měl už mnoho let v nájmu. Jedna z podmínek byla, že musí na této adrese trvale bydlet a Praha 1 nyní zjišťuje, zda ji ministr skutečně splnil.

Foto: ČTK

Petr Arenberger na tiskové konferenci

Článek

Podle Seznam Zprávy totiž Arenberger bydlí ve vile v Praze 8. Navíc podle pravidel mohli obecní byt koupit jen ti zájemci, kteří neměli pronajatý ani nevlastnili jiný byt. Ministr uvedl, že nevlastní jiné nemovitosti v Praze ani Středočeském kraji. Ale v té době už vlastnil několik desítek nemovitostí v Praze i několik domů na Mělnicku.

Záměr prodeje navrhoval tehdejší radní za TOP 09 Jan Votoček, který měl na radnici Prahy 1 v gesci majetek. Ten serveru řekl, že si na okolnosti prodeje už nevzpomíná. „Osobně jsem to neprověřoval. Ale předpokládám, že se úřad díval v té době do katastru,“ uvedl Votoček. Arenberger se zatím nevyjádřil.

Arenberger od Babiše dostal seznam materiálů, které má předložit k majetkovým poměrům

Domácí

Není to první kauza, která na ministra vyplavala. Média upozornila na nesrovnalosti v jeho majetkových přiznáních, která musel jako ředitel FN Královské Vinohrady podávat. V roce 2019 Arenberger uvedl jen pět nemovitostí. Poté, co nastoupil jako ministr, přiznal v novém dokumentu už 65 nemovitostí. Prý nevěděl o rozdílu mezi daňovým a majetkovým přiznáním.

Arenberger také zřejmě nepřiznal desítky milionů, které získal v rámci klinického výzkumu léků na kožní choroby. Mohl být přitom jako ředitel nemocnice ve střetu zájmů.

Anketa

Měl by podle vás ministr zdravotnictví Petr Arenberger rezignovat kvůli svým majetkovým nesrovnalostem?
Ano
92,3 %
Ne
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17765 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám