Hlavní obsah

Aplikace Tečka mnoha lidem zčervenala, po druhé dávce zase zezelená

Právo, aka

Od minulého pátku už nestačí k bezinfekčnosti jedna očkovací dávka. S výjimkou jednodávkové vakcíny Janssen je nutná i druhá dávka a odstup 14 dní od ní. Testovat se tak opět musí statisíce lidí, kteří se prokazovali bezinfekčností i prostřednictvím aplikace Tečka.

Foto: Novinky

Článek

Zelená barva, která lemovala potvrzovací kód v aplikaci, proto těmto uživatelům rázem zčervenala a k tomu se objevil přípisek, že je doklad o bezinfekčnosti neplatný.

Uživatelé ale nemusí s již nahranými údaji nic dělat. Až podstoupí druhou dávku a uplynou dva týdny, doklad se znovu upraví a rozsvítí se zase zelená.

„Osoby očkované dvoudávkovými vakcínami budou mít zelený certifikát po uplynutí 14 dní od druhé dávky, aplikace to provede automaticky,“ potvrdil Právu Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Aplikaci Tečka si stáhlo přes milion lidí

Software

V některých případech může být potřeba provést manuální aktualizaci, ale není to nic složitého.

„Některé telefony mají zakázány aktualizace aplikací na pozadí. Když ale aplikaci otevřete a dole kliknete na oranžový pruh s nápisem Česká republika, tak manuálně kliknete na volbu aktualizací parametrů,“ vysvětlil Lukáš Trnka z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), jež aplikaci spravuje.

Zčervenání certifikátu se však dočasně chybně týkalo i lidí, kteří už měli 14 dní po jednodávkové vakcíně od firmy Johnson & Johnson, čímž splňují podmínky bezinfekčnosti. „Byly tam špatně nastavené parametry na serveru, ale už je to v pořádku,“ ujistil Trnka.

Milion uživatelů

Aplikace Tečka slouží jako digitální covidový certifikát, díky kterému se mohou lidé prokázat svou bezinfekčností nejen prostřednictvím očkování, ale i testů nebo potvrzením o prodělání nemoci. Do aplikace je možné načíst certifikáty i více osob, například členů rodiny.

Data ukazují, jakou máte šanci dostat covid po očkování

Domácí

K nedělnímu večeru si Tečku stáhlo 1,035 milionu uživatelů. „Denně aplikaci Tečka otevře alespoň jednou zhruba 250 tisíc lidí,“ uvedla NAKIT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám